Alertă aeriană în Tulcea și Constanța. O dronă a pătruns pe teritoriul României, sâmbătă dimineața

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alertă aeriană în Tulcea și Constanța. O dronă a pătruns pe teritoriul României, sâmbătă dimineața

Eveniment 19 Octombrie 2024 / 07:56 265 accesări
Foto: Ministerul Apararii Nationale

Foto: Ministerul Apararii Nationale

Sâmbătă dimineață, în jurul orei 02.30, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 45 km est de localitatea Sfântu Gheorghe, județul Tulcea, se arată într-un comunicat transmis deMinisterul Apărării Naționale.

“Ca urmare a faptului că ținta detectată evolua pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României (…) au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea”.

Radarele au indicat un traseu potrivit căruia drona a intrat în România în jurul orei 4, în zona Gura Portiței, moment în care a fost transmisă și o notificare RO-Alert către populație.

“Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei, care a evoluat către localitatea Cogealac, jud. Constanța, adâncimea maximă de pătrundere pe teritoriul național fiind de 19 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție”, mai arată MApN.

În jurul orei 4.30, sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar al țintei, la sud de localitatea Cogealac, dar Armata Română precizează că “nu a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național”. Totuși, vor fi demarate căutări în zonă.

Este al doilea incident de acest fel, în doar două zile. La fel ca și în cazul de joi seara, Armata vorbește despre “o țintă de mici dimensiuni” ceea ce sugerează că ar putea fi vorba de o dronă de observație, iar nu de una de atac. Totuși, dimensiunile acestora sunt comparabile cu cele ale unei drone kamikaze Shahed (redenumită de ruși Geran), iar în absența recuperării epavei nu se poate spune cu certitudine despre ce țintă este vorba. Azi-noapte nu au fost semnalate atacuri rusești asupra porturilor ucrainene învecinate cu România și, la fel ca joi, traseul dronei este diferit de cel descris de dronele “rătăcite” dinspre Ucraina, căci traiectoria sa pare a fi vizat direct teritoriul României.



Ştiri recomandate

12