ALERTĂ! Alt DECES de gripă la Constanța!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
INSP:

ALERTĂ! Alt DECES de gripă la Constanța!

Sănătate 18 Februarie 2019 / 16:52 1831 accesări

Virusul gripal continuă să facă victime, astfel că numărul total a ajuns la 131, au anunțat specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Astfel, în 18 februarie au fost confirmate alte 3 decese. Printre acestea se numără și o femeie de 78 de ani din județul Constanța. Niciuna dintre persoane nu a fost vaccinată antigripal. Medicii recomandă în continuare vaccinarea antigripală și luarea măsurilor

Virusul gripal continuă să facă victime, astfel că numărul total a ajuns la 131, au anunțat specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Astfel, în 18 februarie au fost confirmate alte 3 decese: bărbart de 58 de ani, din jud.Prahova, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinat anti-gripal (data decesului: 17/02/2019)

Bărbat de 44 de ani, din județul Bihor, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, având condiții medicale preexistente cunoscute și nevaccinat anti-gripal (data decesului: 17/02/2019). Cel de-al 131 deces este al unei femei de 78 de ani, din județul Constanța, confirmată cu virus gripal tip A, în curs de subtipare, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinată anti-gripal (data decesului: 13/02/2019).

EPIDEMIE DE GRIPĂ - RECOMANDĂRI

Reamintim că, pe 30 ianuarie, Ministerul Sănătății a declarat starea de epidemie. “Începem cu consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare, consultarea medicului de familie şi nu deplasarea imediată în unităţile de primiri urgenţe pentru că acolo sunt oameni bolnavi, izolarea voluntară de domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologia asemănătoare gripei, respectarea etichetei tusei şi strănutului , igiena adecvată a mâinilor. Pentru spitale, purtarea echipamentului de protecţie adecvat - măşti, mănuşi, halate atât de către vizitatori cât şi de către personalul medical”, a recomandat, atunci, Sorina Pintea.

Totodată, ministrul Sănătăţii spune că, în funcţie de situaţia epidemiologică din fiecare zonă, unităţile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale în special în secţiile cu risc crescut.

“În afară de măsurile pe care ministerul le-a transmis specialiştii au revenit cu măsuri suplimentare de data aceasta adresate strict unităţilor sanitare. Acestea sunt: refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecţii respiratorii acute. Instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toţi pacienţii care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa. (...) Instituirea tratamentului profilactic cu antiviral la contacţii pacienţilor internaţi şi nu în ultimul rând vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat. Este necesar a se reface de urgenţă stocurile de echipamente de protecţie, refacerea de urgenţă a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante”, a explicat ministrul Sănătăţii.

CONSTANȚA!

La Constanța, deja au fost luate măsuri, după ce s-au înregistrat primele decese, dar și după ce s-a observat că numărul îmbolnăvirilor este în creștere. Atât cea mai mare unitate sanitară din județ, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, cât și alte unități sanitare, au restricționat accesul în incinta lor, tocmai pentru a preveni răspândirea virusului gripal.

APA ȘI SĂPUNUL, SFINTE! NU DEZINFECTANTUL!

În această perioadă, medicii recomandă adulților să nu își ducă în colectivități copiii, în mall-uri, la locuri de joacă aglomerate. Cunoscutul prof. dr. Adrian Streinu Cercel a spus că unitățile sanitare știu ce au de făcut în acest caz și că o problemă este cu igiena personală: ”Apa și săpunul sunt sfinte. Nu dezinfectantul. Apa și săpunul. Apoi, cum strănutăm. Nu strănutăm în mână. În acest context este bine să purtăm și masca de protecție. Dacă o purtăm sub nas o purtăm degeaba. Nu uitați că trebuie să ne spălăm și în nas. Când ne spălăm pe mâini, o facem și în nas. Mâna se contaminează dacă atinge secrețiile nazale”.

Taguri articol


12