În 3 iulie a fost confirmat un alt focar de Pestă Porcină Africană la o crescătorie de porci, situată într-o zonă relativ izolată (20 de km de cea mai apropiată localitate din județul Brăila și 5 km față de localitatea Carcaliu din județul Tulcea, între acestea fiind barieră naturală Dunărea, Brațul Măcin), în Insula Mare a Brăilei, informează Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru siguranța alimentelor.
În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.
Astfel, până la acest moment, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brăila a luat primele măsuri, au fost sacrificați porcii bolnavi și cei care au fost în contact cu aceștia și s-a realizat ecarisarea cadavrelor.
Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, au fost impuse restricții de mișcare, s-a efectuat dezinfecţia exploatației afectate, a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contamninate.
Centrul Local de Combatere a Bolilor Brăila se va reuni astăzi, 4 iulie, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.
Focarul a fost notificat către Comisia Europeană și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor Internațional (OIE).
Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic, potrivit sursei citate.