Veterinarii constănțeni au depistat alte grave nereguli pe piața alimentară locală. Astfel, după verificările întreprinse în perioada 20 - 24 martie, la 144 de obiective (centre colectare lapte, unităţi procesare lapte, unităţi prelucrare lapte, depozite alimentare, centre sacrificare animale, măcelării, carmangerii, pescărie, magazine alimentare, agropensiune, restaurant, super/hipermarketuri, laboratoare cofetărie/patiserie, autoutilitare, circumscripţii sanitare veterinare de asistenţă, exploataţii profesionale etc.), s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea produselor alimentare în spaţii improprii, condiţii de igienă în spaţiile de producţie necorespunzătoare, etichetarea şi depozitarea improprie a produselor alimentare. ”Pentru abaterile de la legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 9 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 7.400 de lei”, a declarat directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța, dr. Diana Cristescu, citată într-un comunicat al instituției. Potrivit aceleiași surse, au fost confiscate şi retrase de la vânzare următoarele produse alimentare: carne şi produse din carne - 4.266 kg, lapte şi produse lactate - 1.144 kg, peşte şi produse din peşte - 879 kg, ouă - 103 kg. Valoarea acestora este în cuantum de 63.079 lei. ”Produsele confiscate au fost dirijate către unităţi de neutralizare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman şi distruse prin incinerare”, adaugă directorul executiv. DSVSA Constanța nu a dat publicității numele niciunui agent economic prins cu nereguli, potrivit regulamentului intern.
DSVSA Constanţa realizează acţiuni de evaluare, supraveghere şi control în unităţile supuse autorizării/înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în baza legislaţiei sanitare veterinare în vigoare prin tehnici, proceduri specifice şi recoltări de probe pentru supravegherea, prevenirea, controlul şi eradicarea bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi supravegherea şi controlul în domeniul siguranţei alimentelor.