ALERTĂ! Constanța sub COD PORTOCALIU de caniculă! Mobilizarea autorităților!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În unele zone din țară, COD ROȘU!

ALERTĂ! Constanța sub COD PORTOCALIU de caniculă! Mobilizarea autorităților!

Social 03 August 2017 / 17:18 1925 accesări

Autoritățile sunt în alertă după ce meteorologii au anunțat temperaturi de aproape 40 de grade C pe litoral și mult mai mari în restul țării; astfel, a fost declarat cod portocaliu de caniculă pe litoral, respectiv roșu în mai multe județe din vestul țării. Specialiștii spun că media temperaturilor este peste normalul acestei perioade și că gradul de disconfort termic va fi accentuat în perioada 4 - 5 august. Cum s-au mobilizat autoritățile și ce trebuie să știe populația aflați în pagina de Social!

Autoritățile sunt în alertă după ce meteorologii au anunțat temperaturi de aproape 40 de grade C pe litoral și mult mai mari în restul țării; astfel, a fost declarat cod portocaliu de caniculă pe litoral, respectiv roșu în mai multe județe din vestul țării. Specialiștii spun că media temperaturilor este peste normalul acestei perioade și că gradul de disconfort termic va fi accentuat în perioada 4 - 5 august. Rreprezentanții Centrului Meteorologic Regional Dobrogea au anunțat că în cele două zile temperaturile maxime se vor situa în intervalul 36 - 39 de grade Celsius și că, treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice și va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. În acest sens, autoritățile s-au mobilizat și au venit cu o serie de măsuri pentru populație, pentru a preîntâmpina situațiile neplăcute.

MĂSURI LUATE DE PRIMĂRIE Primăria municipiului Constanța a demarat, încă din 3 august, o campanie de prevenire și limitare a efectelor caniculei, oferind cetățenilor care se aflau la orele amiezii în stațiile de autobuz, parcuri și promenade sticle cu apă și pliante conținând recomandări referitoare la modalitățile de combatere a caniculei. De asemenea, au fost amenajate puncte de prim ajutor asigurate cu personal medical specializat în următoarele locuri: Club pentru pensionari zona Delfinariu, strada Zorelelor nr. 69 bis; Club pentru pensionari zona Eden, strada Soveja nr. 77, bl. 35B; Club pentru pensionari zona Far, strada Aurora nr. 2, bloc PF1; Club pentru persoane cu handicap zona Tomis III , piața veche; Pavilion de vară pentru pensionari amenajat în parcul din Tomis II; Pavilion de vară pentru pensionari amenajat în parcul de la Casa de Cultură; Pavilion de vară pentru pensionari amenajat în zona Poarta 6, strada Brizei; Pavilion de vară pentru pensionari amenajat în Parcul Tăbăcărie - Țara piticilor; Pavilion de vară pentru pensionari amenajat în piațeta Badea Cârțan; Pavilion de vară pentru pensionari amenajat în zona CET, Aleea Albatrosului; Pavilion de vară pentru pensionari amenajat în parcul de la Gară; Pavilion de vară pentru pensionari amenajat în parcul Teatrului de Stat. Totodată, Serviciul Inspectorat Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Constanţa are în planul său de măsuri pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă asigurarea fiecărui punct de prim ajutor cu personal medical specializat care va asigura asistenţa medicală de urgenţă între orele 11.00 și 17.00. Spațiile menționate mai sus sunt dotate cu filtre de apă și aparate de băuturi reci.

CAROSABILUL VA FI STROPIT, IAR FÂNTÂNILE ARTEZIENE DIN ORAȘ VOR FI PORNITE ÎN VEDEREA DIMINUĂRII DISCONFORTULUI TERMIC

RECOMANDĂRI! Pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi ridicate, recomandăm cetățenilor: să evite expunerile la soare în special în intervalul 11.00 - 17.00, iar în cazul deplasărilor se recomandă folosirea mijloacelor de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare) și consumul de lichide; purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise; pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă; beţi zilnic între 2 - 3 litri de apă, fără a aştepta să apară senzaţia de sete; nu consumaţi alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii; evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice; consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă; evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.); dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală; dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă sau la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (spaţii publice, magazine, mall-uri).

ORICE PROBLEMĂ POATE FI SEMNALATĂ PERMANENT DE CONSTĂNȚENI LA NUMERELE DE TELEFON 0241/55.00.55 ȘI 0241/48.81.66

MĂSURI ISU „DOBROGEA“! Cum temperaturile ridicate pot favoriza producerea incendiilor de mirişti, vegetaţie uscată sau fond forestier, evenimente care pot pune în pericol viaţa oamenilor, bunurile materiale şi mediul, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa vin la rândul lor cu o serie de măsuri: este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt; verificarea utilajelor agricole folosite la recoltarea cerealelor păioase astfel încât să nu constituie surse de aprindere şi dotarea acestora cu mijloace de primă intervenţie; restricţionarea efectuării, în anumite intervale din timpul zilei, a unor lucrări care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălzirii excesive; asigurarea protejării faţă de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor şi a altor tipuri de ambalaje care conţin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbră; prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii, aceasta constituind o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor. Echipajele SMURD ale ISU Constanţa sunt pregătite să intervină pentru acordarea primului ajutor medical calificat, iar celelalte echipe de intervenţie vor acționa pentru limitarea efectelor produse de aceste schimbări ale vremii.

ATENȚIE, ANGAJATORI, ITM VĂ POATE AMENDA! Inspecția Muncii, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de muncă, respectiv ITM Constanța, anunță că va continua controalele privind respectarea măsurilor ce se aplică în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. Angajatorii sunt obligați să asigure condiții minime pentru menținerea stării de sănătate a salariaților: reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri de persoană pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protecție, asigurarea de dușuri. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiții de temperaturi extreme, angajatorul trebuie sa ia următoarele măsuri: să asigure examenul medical la angajare și control medical periodic, să urmărească depistarea precoce a salariaților cu contraindicații pentru munca la temperaturi crescute, să asigure primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară al persoanelor afectate, trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind muncă la temperaturi extreme. Nerespectarea prevederilor Ordonanței 99/2000 va fi sancționată cu amendă de la 1.500 - 2.500 lei, potrivit inspectorului șef al ITM, Eugen Bola, citat într-un comunicat.

ȘI CFR A LUAT MĂSURI

Tot în contextul temperaturilor extrem de ridicate anunțate, CFR Infrastructură poate reduce viteza de circulație a trenurilor în anumite intervale orare, pe anumite porțiuni de cale ferată. Reducerea vitezei de circulaţie în anumite intervale de timp, în care temperaturile depăşesc limitele normale, este o măsură obligatorie pentu siguranţa traficului feroviar, aplicată de majoritatea administraţiilor de cale ferată din lume, nu doar din România. ”Rugăm pasagerii ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre posibilele întârzieri ale trenurilor”, arată CFR.

RECOMANDĂRI PENTRU PASAGERI La călătoria cu trenul în condiții de caniculă, pentru toți pasagerii și în special pentru persoanele cu sensibilitate crescută la căldură sau care nu suportă temperaturile ridicate din cauza unor afecțiuni medicale, CFR recomandă: să aibă o sticlă cu apă; să aibă medicația necesară în caz de nevoie; dacă se simt rău în timpul călătoriei sau dacă observă că o persoană are nevoie de ajutor, să anunțe imediat personalul de tren.

RECOMANDĂRI PENTRU PERSOANELE VÂRSTNICE ȘI CU AFECȚIUNI CRONICE În cazul lor trebuie asigurat un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului; hidratare corespunzătoare cu apa plată sau apa cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanți; alimentația va fi predominant compusă din legume și fructe proaspete; se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile; este interzis consumul de alcool și cafea în timpul caniculei; se va evita circulația în perioadele de vârf ale caniculei sau, dacă este absolut necesar, se va folosi îmbrăcăminte ușoară din materiale vegetale, precum și pălăriuță de protecție pe cap; persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca, în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice, cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existențe; menținerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3 - 4 dușuri pe zi.



12