Aproape 100 de persoane au fost evacuate marţi din principala catedrală ortodoxă din capitala rusă, în urma unei alerte privind amplasarea unei bombe, a doua zi după atentatele sinucigaşe de la metroul din Moscova, soldate cu 39 de morţi şi 70 de răniţi. “O persoană neidentificată a telefonat la poliţie la ora 17.02, pentru a anunţa că în catedrala Iisus Mântuitorul a fost amplasată o bombă”, au anunţat surse din cadrul poliţiei din Moscova. Reprezentanţii Patriarhiei le-au cerut credincioşilor să nu intre în panică.
Anchetatorii ruşi consideră că cele două autoare ale atentatelor de luni au sosit în capitala rusă cu autobuzul, din Caucazul de Nord. ”Şoferul autobuzului le-a identificat pe atacatoarele sinucigaşe din fotografii. El a precizat că tinerele au sosit la Moscova, dimineaţa devreme, la 29 martie. Ele erau însoţite de un bărbat solid şi înalt de 180-185 de centimetri, care arăta ca o persoană din Caucaz, purtând o jachetă albastră cu dungi albe”, a precizat o sursă din poliţie. Femeile şi bărbatul care le însoţea aveau trei genţi, a precizat şoferul. Aceştia au intrat în metroul de la Moscova prin staţia Vorobiovi Gori, nu prin Iugo-Zapadnaia, aşa cum s-a afirmat anterior. Serviciile de securitate ruse suspectează că teroristele făceau parte dintr-un grup de 30 de terorişti-kamikaze antrenaţi de un lider al rebelilor ceceni. S-a lansat ipoteza conform căreia Văduvele Negre au fost trimise pentru a răzbuna moartea liderului unei grupări din Caucazul de Nord, Aleksandr Tihomirov, suspectat că ar fi implicat în deraierea trenului expres Nevski şi ucis în timpul unei operaţiuni a poliţiei în Inguşetia. Anchetatorii vor să stabilească dacă atacurile au fost o simplă reacţie la moartea lui Tihomirov sau dacă este vorba de o campanie a teroriştilor sinucigaşi. Cele două femei aveau între 18 şi 25 de ani, părul negru şi caracteristici similare persoanelor din Caucaz.
Consiliul Federaţiei, Camera Superioară a Parlamentului rus, ar putea propune modificarea legislaţiei penale, în sensul aplicării pedepsei cu moartea pentru autorii atacurilor teroriste soldate cu victime multiple. “Aceasta este reacţia noastră la evenimentele tragice de la Moscova”, a declarat Anatoli Liskov, preşedintele Comisiei pentru Afeceri Juridice a Consiliului Federaţiei. Actuala legislaţie prevede închisoarea pe viaţă pentru atacuri teroriste soldate cu moartea unei singure persoane. Deocamdată nu se ştie cum un astfel de amendament se va corela cu moratoriul impus aplicării pedepsei cu moartea, prelungit în noiembrie 2009, de Curtea Constituţională rusă.