Autorităţile din Italia au declarat ”că există o legătură clară între îmbolnăvirile cu E.Coli din România şi cazul copilului din Florenţa”, în cadrul unei teleconferinţe cu autorităţile din România şi specialişti din Comisia Europeană (CE), a declarat directorul adjunct în Ministerul Sănătăţii, Amalia Şerban. Potrivit acesteia, ”copilul din Italia provine dintr-o familie de cetăţeni români stabiliţi în Florenţa”. ”Aceştia au cumpărat anumite sortimente de brânză de burduf, produsă în România (firma Brădet - n.r.), pe 1 martie, au consumat pe 5 martie, iar de pe 6 au început să prezinte simptome diareice. Copilul a fost operat pe 9 martie, iar după aceea starea acestuia de sănătate s-a agravat şi s-a confirmat sindromul hemolitic-uremic”, a spus dr. Şerban. Totodată, ea susţine că „din analizele efectuate de specialiştii din Italia au putut evidenţia că probele au fost pozitive pentru E.Coli 026, de la membrii de familie încă probele sunt în lucru, iar de la probele de brânză, a fost confirmată E.Coli 026”.
ALERTĂ! CE a emis o alertă în acest sens, avertizând că există risc grav de îmbolnăvire de la acest produs, avertizând toate statele membre să efectueze verificări în reţeaua de distribuire. Conform datele Comisiei Europene, brânză românească de acest fel este comercializată în principal în România, Italia, Germania şi Franţa.
Reamintim că cetăţenilor li se recomandă să nu consume produse lactate fabricate de firma SC Brădet SRL şi să le predea cât mai rapid la magazinele de unde le-au cumpărat, potrivit Autorității sanitare din Florenţa.