ALERTĂ! Exodul medicilor ia amploare!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nu sunt deloc previziuni îmbucurătoare

ALERTĂ! Exodul medicilor ia amploare!

Sănătate 21 Iunie 2016 / 17:28 1727 accesări

Un sondaj realizat online, în perioada 9 noiembrie - 13 decembrie 2015, în rândul tinerilor medici, a scos la iveală un viitor sumbru în sistemul sanitar românesc, și așa bolnav și pus într-o lumină din ce în ce mai întunecată, radiografia făcută periodic arătând situații extrem de grave. Respondenții au completat 712 de chestionare, dintre care au fost validate 692. Unele întrebări au avut răspuns prestabilit, altele au fost cu răspuns deschis, existând de asemenea și posibilitatea, în cazul unor întrebări, de a opta pentru răspunsuri multiple, scrie Agerpres. Menționăm că 51,4% dintre participanții la sondaj au domiciliul declarat în București; 73% dintre respondenți au vârste între 18 și 25 de ani, iar 21,5% între 26 și 30 de ani. Peste 80% dintre participanții la sondaj au declarat că în ultimul an de studiu au avut medii între 8,01 și 10,00.

CE SPUN TINERII?

Rezultatele studiului nu arată deloc ceea ce și-ar fi dorit orice autoritate din Sănătate. Astfel, 82,3% dintre tinerii medici spun că este posibil să emigreze, iar dintre ei aproape 30% susțin că vor face sigur acest lucru, potrivit studiului prezentat marți de Colegiul Medicilor București, punctează Agerpres. Potrivit sondajului, doar 10,6% dintre tinerii care au completat chestionarul afirmă că nu au avut niciodată o asemenea intenție. Tinerii ar vrea să profeseze într-o altă țară a UE, apoi în sistemul public românesc iar pe ultimul loc în preferințele tinerilor se clasează sistemul privat autohton. Au fost și tineri care și-au exprimat dorința de a profesa în SUA, Australia, Canada, Emiratele Arabe sau Noua Zeelandă. În ceea ce privește specialitățile, tinerii ar dori, în ordine, să profeseze ca și chirurgi de chirurgie generală, obstetricieni și ginecologi, anesteziști, dentiști, medici urgentiști sau cardiologi.

DE CE VOR SĂ PLECE DIN ȚARĂ

Cei mai mulți tineri au spus că doresc să profeseze peste hotare pentru că în sistemul sanitar românesc salariile sunt foarte scăzute, unitățile sanitare au dotări precare, orele de lucru în plus sunt prea multe și, nu în ultimul rând, nu există suport pentru activitățile de cercetare. De asemenea, unul dintre motivele migrației îl constituie și nevoia de recunoaștere și afirmare profesională. Peste 90% dintre tineri au recunoscut că sunt ajutați de către părinți sau rude, în caz contrar nu ar fi putut să se mențină în facultate sau să trăiască din salariile oferite în Medicină, la început. Același studiu mai arată că tinerii care studiază medicina (la nivel de facultate sau rezidențiat) își doresc în primul rând o salarizare mai bună. ”Gărzile, stresul, riscurile de sănătate asociate profesiei, impactul emoțional al bolii îi afectează pe cei care lucrează în domeniu. Acest efort nu este recunoscut de societate, care nu acordă respectul cuvenit medicilor, consideră tinerii care studiază medicina. Ca să rămână în țară, tinerii solicită în primul rând venituri care să le permită independența financiară încă de la nivelul intrării în rezidențiat. Adică, de la o vârstă la care colegii lor care au ales alte profesii pot să-și susțină material familiile, ceea ce nu este cazul în Medicină. Pe locul al doilea se află modernizarea și dotarea unităților sanitare. Tinerii doresc condiții adecvate pentru obținerea de performanțe profesionale și cer mai multe locuri de pregătire în rezidențiat. De asemenea, doresc respect și încredere din partea societății civile, eliminarea corupției și creșterea finanțării în Sănătate”, arată sondajul care a fost efectuat online, citat de Agerpres. Problema este că, potrivit datelor Colegiului Medicilor din România, anual intră în sistem 3.000 de medici și îl părăsesc aproximativ 3.500 (prin migrație, pensionare sau deces), ceea ce reflectă în mod evident un deficit de medici.

Taguri articol
TineriMediciCMRExod


12