ALERTĂ! GRIPĂ: DECES DUPĂ DECES! Ce recomandă medicii?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
România:

ALERTĂ! GRIPĂ: DECES DUPĂ DECES! Ce recomandă medicii?

Sănătate 17 Ianuarie 2019 / 16:28 2155 accesări

Virusul gripal continuă să facă victime în România: deces după deces! Aproape zilnic sunt raportate cazuri de deces - copii, tineri și bătrâni. Specialiști ai Institutului Național de Sănătate Publică au anunțat decesul cu numărul 10 miercuri (17 ianuarie) seara: bărbat de 82 de ani, din județul Arad, confirmat cu virus gripal tip A, subtip H3, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinat antigripal. Până acum, aproape toate persoanele declarate decedate din cauza gripei nu au fost vaccinate! Medicii recomandă imunizarea, dar și o serie de alte sfaturi, altfel virusul gripal va continua să fie agresiv ducând până la deces.

Virusul gripal continuă să facă victime în România: deces după deces! Aproape zilnic sunt raportate cazuri de deces - copii, tineri și bătrâni. Specialiști ai Institutului Național de Sănătate Publică au anunțat decesul cu numărul 10 miercuri (17 ianuarie) seara. Este vorba despre un bărbat de 82 de ani, din județul Arad, confirmat cu virus gripal tip A, subtip H3, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinat antigripal. Data decesului a fost 14 ianuarie, dar confirmarea a fost făcută miercuri, 16 ianuarie. Medicii spun că virusul gripal va continua să facă victime dacă populația nu se vaccinează antigripal și nu respectă măsurile prezentate de către specialiști. Nu în ultimul rând, nu se recomandă sub nicio formă automedicația, iar la primele semne de boală trebuie un consult de specialitate, fie la medicul de familie fie la specialist.

IMPORTANT! Specialiști ai Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța au făcut cunoscute mai multe informații pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Astfel, este bine de știut că virusurile gripale umane se transmit în mod obişnuit de la om la om prin tuse şi strănut. Există însa și riscul transmiterii indirecte prin atingerea suprafeţelor sau obiectelor contaminate cu virusuri gripale. Contagiozitatea începe cu o zi înaintea apariţiei simptomelor gripale şi durează încă 7 zile de la debutul bolii. Copiii (în special copiii mici), persoanele cu imunodepresie pot fi contagioşi mai multe zile.

Măsuri ce se impun la depistarea unui caz de gripă într-o unitate spitalicească: izolarea pacientului în încapere proprie, cu veselă proprie şi dotarea cu echipament individual de protecţie (mască); limitarea contactului bolnavului cu vizitatorii; personalul în contact cu bolnavul va purta echipament de protecție complet: bonetă, mască cu 4 straturi care să acopere nasul și gura, boneta, halat, mănuși. Masca trebuie schimbată dacă se umezește; după fiecare contact cu bolnavul mâinile se spală și se antiseptizează; încăperea în care este izolat bolnavul trebuie aerisită în mod repetat, curățată zilnic și dezinfectată după externare (dezinfecție terminală). Virusurile gripale sunt sensibile la dezinfectantele obișnuite; vizitatorilor li se va asigură echipament de protecție de unică folosință - halat, mască, botoși; persoanele care au avut contact cu bolnavul vor fi supravegheate medical pe durata a 7 zile de la ultima expunere la sursa de infecţie. Contactul se definește de la o distanță mai mică de 1 m față de sursă pe durata a minim 15 minute.

O atenţie deosebită se va acorda persoanelor cu risc crescut de a face boala: copii, vârstnici, gravide, persoanele cu imunodeficienţă, maladii preexistente, în special cronice, diabet zaharat etc; respectarea măsurilor de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos - alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare); evitarea automedicației și prezentarea la medicul de familie de la primele semne de îmbolnăvire pentru diagnostic și tratament; vaccinarea antigripală prin medicii de familie; în unitățile de preșcolari și școlari efectuarea triajului de către cadrele didactice în clasă, la prima ora de curs, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități.

ACCES LIMITAT LA VIZITE ÎN SPITALE! În mai multe spitale din țară au fost deja limitate vizitele pe anumite secții.

Numărul crescut de viroze și infecții respiratorii înregistrat în ultima perioadă, dar și la recomandarea DSPJ, a determinat conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța să ia mai multe hotărâri în privința accesului vizitatorilor în incinta unității spitalicești.

Astfel, începând din 16 ianuarie, se aplică următoarele MĂSURI: interzicerea accesului vizitatorilor în secțiile de Terapie Intensivă Adulți și Copii, Obstetrică I și II, Neonatologie; limitarea accesului vizitatorilor în toate celelalte secții ale SCJU (este permis accesul unei singure persoane/pacient, durata vizitei este de maxim 30 minute); vizitatorii sunt obligați să se echipeze corespunzător cu halat, mască și totoși de unică folosință. Echipamentul este pus la dispoziție gratuit, de către conducerea SCJU, și se regăsește la intrarea în secții; persoanele cu viroze/ infecții respiratorii nu au voie să intre în saloanele pacienților; accesul copiilor la vizite nu este recomandat; respectarea măsurilor de igienă, spălarea și dezinfectarea mâinilor cu soluții hidroalcoolice sunt obligatorii atât pentru pacienți și vizitatori cât și pentru personalul medical.

Taguri articol


12