Din 15 ianuarie încep controale în toate maternităţile din ţară, a anunțat, recent, ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Așa cum precizam și în edițiile trecute, se va verifica, printre altele, și modul cum se face prevenția infecțiilor nosocomiale - sublinia Sorina Pintea. Decizia vine după cazurile de la Maternitatea Giulești din București. Mai exact, în decembrie 2018, în urma controlului desfăşurat de Direcţia de Sănătate Publică la Maternitatea Giuleşti, s-a constat că 27 de angajaţi ai unităţii spitaliceşti, din 330 de testaţi, sunt purtători sănătoşi ai stafilococului auriu. De asemenea, 45 de bebeluşi născuţi la maternitatea Giuleşti au fost infectaţi cu bacteria stafilococ.
Reamintim că, în 13 decembrie 2018, Ministerul Sănătății anunța că inspectorii sanitari au monitorizat acțiunile de igienizare, curățenie și dezinfecție care au fost efectuate în cadrul maternității și care o parte dintre ele au fost finalizate.
La începutul săptămânii, luni și marți, inspectorii sanitari au monitorizat procesul de recoltare a 106 probe în cadrul autocontrolului realizat de către maternitate. Probele au fost recoltate din mai multe zone cu risc ale unității sanitare, respectiv săli de naștere, saloane lehuze, precum și din departamentul de fertilizare in vitro (FIV).
După probele de autocontrol recoltate de maternitate, în vederea finalizării acțiunii de verificare la unitatea sanitară, inspectorii sanitari urmau să preleveze, atunci, 75 de probe suplimentare din blocul operator, filtrul spălător medici, ATI cezariene ale căror rezultate vor fi disponibile la începutul săptămânii viitoare.
Atunci, copiii confirmați cu probleme, au fost internati în alte unități sanitare, ca de exemplu: Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, Spitalul Clinic de Copii „MS Curie”, Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” și Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului Prof. „Dr. Alfred Rusescu”.
La Constanța sunt mai multe maternități, de stat și private, dar cea mai mare este cea din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei”. Aici ajung cele mai complexe cazuri, unitatea dispunând de resursele umane dar și materiale necesare pentru tratament și intervenții chirurgicale.