ALERTĂ! Ministerul Justiției a publicat numele celor care au vizitat arhiva SIPA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ALERTĂ! Ministerul Justiției a publicat numele celor care au vizitat arhiva SIPA

Justiție 25 Mai 2017 / 09:11 3700 accesări

La scurt timp după ce Ministerul Justiției a publicat, joi, lista celor care au vizitat arhiva SIP, cotidianul „Evenimentul zilei“ a ajuns în posesia raportului secret ce privește arhiva SIPA

Ministerul Justiției a publicat, joi, lista celor care au vizitat arhiva SIPA, după desfiinţarea acesteia, fiind consemnate 22 de vizite. Printre numele care apar pe aceasta figurează cel al Laurei-Iulia Scântei, vicepreședinte al Senatului, și cel al lui Horia Georgescu, fost șef al ANI. "Cele 22 procese verbale consemnează data vizitei, Ordinul ministrului justiției prin care a fost permis accesul în arhivă, componența comisiei, semnătura membrilor comisiei, precum și mențiunea „După verificarea și inspectarea stării documentelor în vederea desfășurării pe viitor a lucrărilor comisiei s-a procedat la sigilarea ferestrelor, resigilarea ușilor celor două camere precum și a ușii de acces la acestea”, indicându-se și numărul sigiliului folosit", transmite Ministerul Justiţiei.

După desființarea arhivei, un număr de 22 de „vizite” au fost consemnate în 22 procese verbale întocmite „cu ocazia sigilării/desigilării spațiilor în care a fost depozitată arhiva”. Cele mai multe vizite au fost efectuate în perioada 2007-2008. Cea mai recentă accesare a arhivei a avut loc pe data de 12 decembrie 2013, perioadă în care ministru al Justiţiei era Robert Cazanciuc. La acel moment au avut acces în arhivă Andronache Florian-Teodor, Ștef Marius, Oltenaș Adrian şi Tiliban Nicolae. Florian Teodor Andronache a fost consilier al lui Rober Cazanciuc, care, potrivit declaraţiilor de avere din 2013 şi 2014, a fost ofiţer al SRI. Marius Ştef, Tiliban Nicolae şi Oltenaş Adrian activau la acel moment în cadrul ANP.

Anterior, în 2007-2008, au fost mai multe comisii care au avut acces la arhivă, pentru inventariere. Printre cei care au văzut o parte dintre documente sunt angajaţi ai ministerului Justiţiei de la acel moment sau persoane care activau în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Cele 22 procese verbale consemnează data vizitei, Ordinul ministrului Justiției prin care a fost permis accesul în arhivă, componența comisiei, semnătura membrilor comisiei, precum și mențiunea „După verificarea și inspectarea stării documentelor în vederea desfășurării pe viitor a lucrărilor comisiei, s-a procedat la sigilarea ferestrelor, resigilarea ușilor celor două camere precum și a ușii de acces la acestea”, indicându-se și numărul sigiliului folosit.

„Evenimentul zilei“ a publicat integral raportul secret cu privire la arhiva SIPA, pe care il puteți vedea la linkul de mai jos:

http://evz.ro/raportul-secret-arhiva-sipa.html



12