Asociația Română a Cărnii (ARC) atrage atenția asupra apariției primelor două focare de pestă porcină africană notificate de Republica Moldova la OIE. Cazurile au fost semnalate la porcii din gospodăriile populației aflate în nordul raionului Donduseni, la mai puțin de 70 km de frontiera cu România.
În aceste condiții, este necesar ca atât fermierii, cât și producătorii de carne de porc, precum și unitățile care manipulează vânat salbatic, în special aceia care își desfășoară activitatea în județele riverane cu Republica Moldova și Ucraina, să sporească vigilența și supravegherea efectivelor, iar orice suspiciune să fie imediat raportată serviciilor sanitar-veterinare teritoriale.
Tot ARC spune că apariția unor cazuri de pestă porcină africană ar conduce la un dezastru economic pentru crescătorii, producătorii și procesatorii de carne de porc, motiv pentru care autoritățile statului trebuie să întreprindă toate demersurile, incluzând întărirea controalelor la frontieră, pentru a evita introducerea virusului în România.
Precizăm că, la începutul lunii, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunța că, în acest moment, pe teritoriul României nu este înregistrat niciun caz de îmbolnăvire cu pestă porcină africană, însă se menţine starea de alertă în zona frontierei cu Ucraina şi Republica Moldova. De asemenea, tot la începutul lunii, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a fost convocată o şedinţă extraordinară a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), la solicitarea ANSVSA, pentru expunerea situaţiei în cazul ameninţării cu pestă porcină africană şi pentru identificarea soluţiilor de prevenire.
Citește și:
Măsuri recente ale veterinarilor pentru prevenirea pestei porcine
ALERTĂ! Pătrunderea acestei boli şi în România, o chestiune iminentă
Risc de pestă porcină africană la granița cu România! Primele măsuri!