Peste 16 copii de la o singură grupă de la Grădinița ”Steluțele Mării” din Constanța s-au ales cu vărsat de vânt (varicelă)! Acest lucru a fost sesizat în vacanța de iarnă; mamele copiilor au constatat că celor mici le-au apărut erupțiile specifice bolii în aceeași perioadă. Și s-ar părea că sunt mai mulți de 16 copii cu această problemă!
CE ESTE VĂRSATUL DE VÂNT SAU VARICELA?
Vărsatul de vânt sau varicela este o boală contagioasă determinată de virusul varicelo-zosterian. Se manifestă prin erupţie generalizată şi febră (nu în toate cazurile). Medicii spun că, în acest caz, contagiozitatea este mare, chiar de până la 100%. ”Rezervorul de virus este exclusiv uman, prin bolnavii cu varicelă în orice formă clinică sau herpes Zoster. Contagiozitatea se întinde din ultimele 3-5 zile ale fazei de incubaţie până la faza de cruste (cam 14-21 zile)”, a explicat dr. Cristina Mihăilă pentru ”Ce se întâmplă, doctore?”. Transmiterea este aerogenă (în mod direct) sau prin obiecte contaminate cu secreţii sau din pustule (indirect).
Boala provoacă o alterare a stării generale generale de sănătate; copilul poate avea sau nu febră, apar pete mici, care formează un halou roşiatic, apoi lichid şi sunt generalizate (chiar şi pe mucoase: gura, genital) şi pe scalp. Veziculele sunt pruriginoase. Erupţia apare în câteva valuri, 3-5 în decurs de 7-10 zile. Fiecare puseu poate fi însoţit de ascensiune termică, mai explică specialistul Cristina Mihăilă pentru sursa citată.
Trebuie menționat că, în general, copiii nu sunt scutiţi de complicaţii, însă în cazul adulților boala poate da mari complicații. Una dintre aceste complicații este suprainfecţia bacteriană, care poate apărea pe leziunile apărute în urma scărpinatului, acestea permiţând pătrunderea bacteriilor de la nivelul pielii sau a celor de sub unghie în veziculele determinate de varicelă.
Persoanele care nu au făcut boala sau cele care nu sunt vaccinate împotriva varicelei prezintă un risc crescut de a face boala dacă: locuiesc cu o persoană care are varicelă; muncesc sau se joacă mai mult de o oră în preajma unei persoane cu varicelă; sunt internați în spital și împart camera cu o persoană care mai târziu va face varicelă sau sunt îngrijiți de un cadru medical care va face varicelă; au un sistem imun deficitar, punctează sfatulmedicului.ro.
De asemenea riscul de a face varicelă crește dacă un membru al familiei are varicelă, din cauza contactului cu persoana respectiva.
Persoana rămâne contagioasă atâta timp cât noi macule apar și până când acestea se transformă în vezicule, care se sparg în evoluție și acestea se acoperă de cruste.
Este bine de știut că dacă o persoană a făcut varicelă devine imună față de acest virus.
Cei mai mulți dintre copiii fără alte afecțiuni, adolescenții și adulții care au vărsat de vânt (varicelă) au nevoie de tratament doar la domiciliu. Cu toate acestea, toți adulții cu varicelă necesită consult medical. O persoană bolnavă de varicelă nu necesită să stea în pat, dar e recomandat ca aceasta să stea liniștită și în repaus. Atenție, informațiile despre boală și cum vă îngrijiți copiii le obțineți doar din surse autorizate, de preferat de la medicul de familie sau medicul pediatru!