Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care au apreciat că nicio regiune nu este ferită de gripa porcină, au decis să ridice nivelul de alertă la 4, pe o scară pînă la 6, ceea ce înseamnă o creştere semnificativă a riscului unei pandemii. “La sfatul Comitetului de urgenţă al OMS, direcţia generală a decis ca nivelul de alertă să fie ridicat de la 3 la 4”, a declarat Keiji Fukuda, oficial din cadrul organizaţiei, într-o conferinţă de presă. Potrivit lui Fukuda, această decizie a fost luată din cauza faptului că virusul se transmite de la om la om. “În cazul în care considerăm că a fost un pas semnificativ spre o pandemie, această etapă nu înseamnă că am atins-o”, a precizat el. În acest stadiu, OMS nu consideră că pandemia este inevitabilă. “Într-o perioadă în care oamenii călătoresc cu avionul foarte rapid prin lume, nu există nicio regiune unde virusul să nu se poată extinde”, a avertizat adjunctul directorului general al OMS. Aceste avertizări ale OMS intervin în condiţiile creşterii numărului de cazuri de gripă porcină, suspecte sau confirmate. Oficialul din cadrul OMS consideră că este prea tîrziu pentru a menţine sub control gripa porcină. Fukuda este de părere că statele trebuie să se concentreze pe limitarea efectelor virusului. Acesta ar fi provocat moartea a 152 de persoane în Mexic, dar numai 20 sînt confirmate oficial, în timp ce în Statele Unite, Canada, Spania şi Marea Britanie au fost înregistrate versiuni mai uşoare ale virusului. “Virusul fiind foarte repede răspîndit, închiderea graniţelor sau restricţionarea deplasărilor ar avea efecte foarte mici asupra răspîndirii virusului”, a precizat acesta.
Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură şi-a plasat echipele din lume în stare de alertă maximă, din cauza gripei porcine. “Organizaţia şi-a mobilizat echipele de experţi pentru a verifica dacă există o legătură directă între noua formă a virusului gripal H1N1, care a ucis deja mai multe persoane în Mexic, şi porci”, a precizat organizaţia, cu sediul la Roma. Ea a cerut personalului său tehnic din lume să rămînă în stare de alertă maximă, să îi semnaleze imediat orice caz de gripă la porci şi să trimită mostre pentru analize în laborator. “Nu există dovezi privind o ameninţare asupra lanţului alimentar; în acest stadiu, este vorba despre o criză la om şi nu la animal, însă trebuie să fim vigilenţi şi pregătiţi”, conform aceleiaşi surse.
Comisia Europeană (CE) consideră că este prematur să fie impuse limite la deplasările în ţările afectate de gripa porcină. “Deocamdată, nu văd niciun motiv pentru limitarea deplasărilor”, a declarat comisarul european pentru Sănătate, Androulla Vasiliou, în cursul unei conferinţe de presă. “Dar acesta este unul dintre motivele pentru care am convocat joi o reuniune extraordinară a miniştrilor europeni ai Sănătăţii, la Luxemburg”, subliniază comisarul UE. Trei cazuri de gripă porcină au fost confirmate în spaţiul UE, în Spania şi Marea Britanie. “Ne-au fost semnalate cazuri sub observaţie în Danemarca, Suedia, Grecia, Cehia, Germania, Italia şi Irlanda. Situaţia va evolua în următoarele zile. Nimeni nu subestimează situaţia, dar nu există motive de panică”, încheie Vasiliou.