ALERTĂ! Scade numărul donatorilor de sânge! Uite ce face Centrul de Transfuzii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanța

ALERTĂ! Scade numărul donatorilor de sânge! Uite ce face Centrul de Transfuzii!

Sănătate 21 Iunie 2017 / 17:08 3924 accesări

Vara, când este perioada de concedii și vacanțe, numărul donatorilor de sânge scade îngrijorător - este semnalul de alarmă tras de specialiștii centrelor de transfuzii, an de an. Astfel, se caută fel și fel de soluții pentru a sensibiliza populația, explicând că nevoia de sânge este mare și că în perioada vacanțelor nu trebuie neglijată donarea de sânge, mai ales că atunci se produc și cele mai multe accidente. Un exemplu este chiar județul nostru, în Constanța numărul populației triplându-se chiar în plin sezon estival, astfel că și incidentele și accidentele sunt mai numeroase; acest lucru fiind resimțit din plin de cea mai mare unitate sanitară din județ - Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” din Constanța.

PROGRAM ȘI SÂMBĂTĂ

Conducerea Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanța organizează de fiecare dată când are ocazia, în colaborare cu primării, organizații sau chiar reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, colecte mobile de sânge, astfel încât să aibă acces la donare și populația din zone îndepărtate de unitatea de donare din municipiul Constanța. Toate aceste colecte sunt deja organizate de ani buni. Mai mult decât atât, conducerea CRTS oferă posibilitatea persoanelor care doresc să doneze sânge, dar nu pot în zilele lucrătoare, să meargă la centru și în unele zile de sâmbătă. De exemplu, CRTS va fi deschis pentru doritorii de la Constanța și sâmbătă, 24 iunie, în intervalul 9.00 - 13.00.

CINE POATE DONA/BENEFICII

”Pot dona persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă”, potrivit specialiștilor CRTS. Persoanele de peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă sau neurologice. Cu trei zile înainte de donare, este interzis consumul de băuturi alcoolice, iar în ziua donării se recomandă un mic dejun ușor (sandwich-uri, fructe, lactate) și minim 500 ml lichide, spun medicii. ”Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de: 7 tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, o zi de scutire în ziua donării în cazul elevilor, studenților și militarilor; decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge”, menționează directorul CRTS Constanța, dr. Alina Dobrotă, citat într-un comunicat al centrului.

CAMPANIE Precizăm că, recent, ca urmare a scăderii numărului de donatori recurenţi din ultimele 6 luni, Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge, în colaborare cu Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), a lansat o nouă campanie de informare asupra importanţei donării de sânge în România. Campania cuprinde afișe de informare şi mobilizare a pacienților care apelează la medicii de familie, precum și informații distribuite online către personalul medical și către pacienți. „Medicii de familie, primii cu care pacienții din România vin în contact pentru orice problemă medicală sau pentru orice consultație preventivă, sunt cei care pot consilia direct pacienții pentru donarea de sânge. Ne bucurăm să ne alăturăm acestei campanii!”, a declarat președintele SNMF, dr. Rodica Tănăsescu, citată în comunicat. Afișele de informare vor fi prezente în holurile cabinetelor medicilor de familie din toată ţara. În plus, medicii și asistentele vor explica pacienților despre importanța donării, despre lipsa riscurilor și despre care sunt beneficiile pentru sănătate. SNMF își va informa membrii pe căile de comunicare deja cunoscute și va aduce la cunoștința publicului larg informații legate de donarea de sânge.



12