ALERTĂ! Se anunță GER NĂPRASNIC! Ce trebuie să facem să nu ne îmbolnăvim?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Val de aer siberian

ALERTĂ! Se anunță GER NĂPRASNIC! Ce trebuie să facem să nu ne îmbolnăvim?

Social 28 Noiembrie 2018 / 17:57 1271 accesări

Specialiștii Severe Weather Europe au emis o alertă de ger năprasnic cauzat de un val de ger care vine de pe teritoriul rusesc și se îndreaptă spre Europa; România nu va scăpa, în zilele ce urmează se anunță temperaturi mai scăzute cu 12 grade Celsius faţă de cifrele normale pentru această perioadă. Valul de aer siberian îşi va face simţită prezenţa şi în celelalte ţări europene, însă în România se vor înregistra printre cele mai scăzute temperaturi, scrie observator.tv.

Specialiştii anunţă nopţi şi dimineţi deosebit de reci, cu ameliorări uşoare spre mijlocul zilei.

SFATURI DE LA MEDICI!

În aceste zile, când temperaturile sunt extrem de scăzute, specialiștii Ministerului Sănătății (MS) recomandă populației să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume. ”În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecție adecvate - căciuli, mănuși etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului”, spun medicii, într-un comunicat al MS. Specialiștii de sănătate publică din MS recomandă ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate, care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.

ATENȚIE LA COPII! Nu în ultimul rând, în același document, medicii recomandă ca, în această perioadă, să se acorde o atenție specială copiilor; ei nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător. Locuințele și spațiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător și trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.

Reamintim că, sute de copii au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” Constanța, zilele trecute. Mai exact, au fost consultați 36 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 1 an și alți 267 de copii cu vârste cuprinse între 1 și 16 ani. Din totalul celor 303 de minori investigați în Unitatea de Primiri Urgențe, 67 au fost internați în Secția Pediatrie, unul la Terapie Acută Pediatrie și alți 4 la Chirurgie și Ortopedie Pediatrică. Medicii spun că în această perioadă predomină afecțiunile respiratorii, iar cei mai mulți pacienți internați au între 0 și 1 an, respectiv 1-3 ani. Au mai fost întâlnite și afecțiuni renale, neurologice, digestive precum și intoxacții și alergodermii.

ATENȚIE! Șeful Secției de Pediatrie a SCJU, conf. univ. dr. Cristina Mihai, revine cu o serie de sfaturi pentru părinți, în contextul afecțiunilor respiratorii: ”Având în vedere că a început sezonul virozelor, facem apel la părinți ca de la primele semne de boală să se adreseze medicului de familie. Este foarte important ca acei copii care necesită îngrijire și tratament la domiciliu, să fie retrași din colectivitate. Totodată, sfătuim familiile cu copii mici să evite locurile publice și aglomerațiile și să nu uităm de spălatul frecvent pe mâini!”. Nu în ultimul rând, medicul recomandă și vaccinarea antigripală. ”Aș mai adăuga alimentația de sezon bazată pe proteine de calitate (lapte, brânză, ouă, carne, cereale integrale, legume și fructe proapete), odihnă minim 8 ore și limitarea timpului petrecut în fața micilor ecrane”, explică medicul șef.



12