Situația a devenit alarmantă în România în ceea ce priveşte cazurile de rujeolă! Țara noastră este pe primul loc în Europa, a spus, miercuri, la Buhuşi, în judeţul Bacău, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul campaniei door to door, de informare și educare a părinților cu privire la vaccinare, precum și de creștere a gradului de vaccinare în rândul comunităților vulnerabile, inițiată de Ministerul Sănătății.
“Motivul pentru care Bacău a fost primul județ în care am demarat această campanie este numărul mare de cazuri de rujeolă confirmate aici de la începutul anului până în prezent. Au fost înregistrate 682 de cazuri, iar 4 dintre copii și-au pierdut viața. Unul dintre copii avea 10 luni și mama a refuzat vaccinarea. Ceilalți 3 copii aveau mai puțin de 9 luni, însă faptul că s-au aflat în contact cu cazuri de rujeolă le-a fost fatal. Cu siguranță, nu voi putea ajunge în toate comunitățile care se confruntă cu o rată scăzută de vaccinare, dar vom stabili un model pe care îl vom replica la nivel național. Acesta este motivul pentru care astăzi am considerat necesară prezența directorilor și ai medicilor epidemiologi din cadrul Direcțiilor de Sănătate publică din alte 5 județe învecinate. Văzând cum se desfășoară lucrurile aici, aceștia vor putea organiza propriile campanii în colaborare cu autoritățile locale. Pentru că sănătatea copiilor noștri este responsabilitatea noastră, a tuturor, medici de familie împreună cu autorități centrale și locale”, a declarat Sorina Pintea.
În acest sens, oficialul și-a exprimat speranţa că medicii de familie vor avea mai mult curaj şi vor intra în comunităţi. ”Am foarte mare încredere şi în medicii de familie, pentru că, odată ce vor vedea că nu sunt singuri, mai ales cei din comunităţile izolate, cred că vor prinde puţin curaj. Practic, acesta este scopul prezenţei noastre aici”, a spus demnitarul.
Sorina Pintea a adăugat că ministerul de resort va continua, alături de partenerii săi, după 15 septembrie, odată cu începerea anului şcolar, campaniile de vaccinare în Mehedinţi, în Caraş-Severin, în Olt și în Vaslui.
Totodată, ministrul a subliniat importanţa ajutorului acordat de autorităţile locale pentru vaccinarea copiilor din comunităţi la care se ajunge cu dificultate.
”Este foarte importantă implicarea autorităţilor locale. În Buhuşi, centrul de vaccinare a fost organizat în centrul social, Primăria a pus la dispoziţie mijloace de transport, pentru a putea aduce părinţii cu copiii la centru, pentru că ei nu vor veni niciodată de bunăvoie sau vor veni prea puţini”, a spus Pintea.
După vizita la Spitalul Buhuşi, echipa de la Ministerul Sănătăţii a mers la centrul de vaccinare din localitate, unde mai mulţi copii au fost consultaţi, înainte de a fi vaccinaţi. În plus, un medic specialist le-a explicat părinţilor de ce este necesar vaccinul şi faptul că acesta este gratuit, iar, la rândul lor, părinţii au pus întrebări cu privire la vaccinare.
”Până acum au fost vaccinaţi astăzi (miercuri - n.r.) 42 de copii. Rata de vaccinare o vom calcula când vom încheia procedurile. Până acum avem vaccinaţi 50%. Copiii au între 9 luni şi 18 ani. Nu ne confruntăm momentan cu probleme. Principala întrebare a mămicilor este dacă ar putea să păţească ceva copiii după vaccinare”, a spus dr. Ana Dâncău, medic epidemiolog la DSP Bacău.
“Este important să crească acoperirea vaccinală prin imunizarea de rutină pentru a preveni astfel de focare în viitor. În plus, sunt necesare campanii suplimentare de imunizare pentru a ajuta la oprirea focarului actual, prin protejarea copiilor de toate vârstele, copii care au ratat vaccinarea în trecut sau care nu au acces la serviciile medicale de rutină”, a declarat Miljana Grbic, șeful Biroului OMS pentru România.
Precizăm că, nu de puține ori, și județul nostru s-a clasat în top național în ceea ce privește numărul cazurilor de rujeolă. Între timp, situația s-a mai îmbunătățit în Constanța, astfel că ultima raportare a arătat doar un singur caz de rujeolă.
La nivel național, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la 13 iulie, era de 14.701, dintre care 59 de decese. În săptămâna 9 - 13 iulie, au fost raportate încă 105 de cazuri nou confirmate în 12 județe și în municipiul București.