ALERTĂ! Toate animalele suspecte de pestă porcină vor fi ucise!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nu ne-a mai ocolit! Inevitabilul s-a produs!

ALERTĂ! Toate animalele suspecte de pestă porcină vor fi ucise!

• Două focare de pestă porcină africană au fost confirmate în România!
Sănătate 10 August 2017 / 16:03 3966 accesări

Inevitabilul s-a produs: au fost confirmate primele cazuri de Pestă Porcină Africană (PPA) la porci domestici în România. Pe 11 martie 2016, specialiștii Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) spuneau că pătrunderea acestei boli şi în România este o chestiune iminentă, dar virusul trebuie menţinut la distanţă cât mai mult timp. Menționăm că ANSVSA anunța, în 8 iunie 2016, că Ucraina a notificat Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) despre apariţia unui alt focar de PPA la o fermă de porci, într-o zonă foarte apropiată de nordul României, la 10 km de graniţă, în Dovzhok, Novoselztskiy, Chernovtsy. Atunci, conducerea ANSVSA a dispus către DSVSA Botoşani organizarea unei şedinţe a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor, în cadrul căreia au și fost stabilite măsurile care se vor aplica în această situaţie şi comunicarea către populaţie, prin intermediul mass-media. După mai bine de un an, autoritățile din România sunt în alertă efectivă după ce au fost confirmate în municipiul Satu Mare, la nivelul unor gospodării, două focare de PPA la porci domestici. În vederea prevenirii răspândirii acestei maladii, specialiștii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța vin cu o o serie de precizări. Astfel: PPA este o boală infecțioasă virală, specifică porcinelor, foarte contagioasă, caracterizată prin: febră, tulburări generale grave și leziuni de septicemie.

NU ESTE O ZOONOZĂ - NU SE TRANSMITE LA OAMENI!

Veterinarii spun că boala are o gravitate deosebită ca urmare a difuzibilității și letalității, cât și a faptului că nu există mijloace specifice de profilaxie și combatere. Poate produce mortalitate foarte mare şi omoară porcii de toate vârstele, porci domestici și porci mistreți indiferent de rasă sau vârstă.

Sursele de infecție sunt reprezentate de porcii domestici și mistreții bolnavi sau trecuți prin boală care rămân purtători și eliminatori de virus timp de peste 400 zile.

PRIMELE SEMNE DE BOALĂ!

Primul semn al bolii este hipertermia (40,40C - 42C), care persistă timp de 3 - 5 zile. Primele semne vizibile ale bolii sunt roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pietului, lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, vomitări, diaree (uneori cu sânge). Moartea este rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt. Prognosticul este întotdeauna grav, explică veterinarii.

ATENȚIE: NU EXISTĂ VACCINURI ŞI VACCINARE ȘI NICI TRATAMENT EFICIENT PENTRU PPA!

Pentru a proteja porcii de această boală, veterinarii recomandă crescătorilor de porcine să respecte următoarele sfaturi: nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne; nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi; identificaţi de urgenţă prin crotaliere toţi porcii din gospodărie pentru a putea fi despăgubiţi în caz de apariţie a bolii. Având în vedere că profilaxia specifică nu este posibilă (inexistenţa unui vaccin, datorită particularităţii biologiei virale), măsurile aplicate în cazul acestei boli se orientează spre instruirea tuturor factorilor cheie implicaţi în industria suinelor: a crescătorilor de animale din sectorul comercial sau non-comercial, a medicilor veterinari de liberă practică concesionari, a administraţiei centrale şi locale cu rol în controlul bolilor, a vânătorilor şi pădurarilor şi a publicului general, privind pericolul pe care îl reprezintă boala, în vederea notificării cât mai timpurii a oricăror suspiciuni de boală care pot fi atribuite PPA şi a aplicării măsurilor specifice de control.

PLAN! În cazul apariției și diagnosticării bolii, se aplică măsurile din Planul de Contingență al României pentru PPA și din Manualul Operațional pentru PPA, potrivit ANSVSA.

Proprietarii de animale care suspicionează că un porc este bolnav trebuie să anunţe imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, medicul veterinar oficial sau DSVSA Constanța.

TOATE ANIMALELE VOR FI UCISE!

”Toate animalele suspecte se vor ucide şi neutraliza, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii, ai căror porci sunt identificați în Sistemul Național de Înregistrare și Identificare a Animalelor, vor fi despăgubiţi de către stat, la preţul de piaţă al animalelor. Vă reamintim că proprietarii a căror porci nu sunt identificaţi prin crotaliere, în caz de apariţie a bolii, nu vor fi despăgubiţi!”, informează DSVSA, într-un comunicat.

Citește și:

Alertă ANSVSA! Noi focare de pestă porcină la granițele României

ALERTĂ! Pestă porcină la mai puțin de 70 km de frontiera României

Măsuri recente ale veterinarilor pentru prevenirea pestei porcine

ALERTĂ! Pătrunderea acestei boli şi în România, o chestiune iminentă

Risc de pestă porcină africană la granița cu România! Primele măsuri!

Taguri articol


12