În toamna anului trecut, parlamentarii au votat un proiect de lege prin care își asigurau un venit suplimentar la bătrânețe, acordându-și pensii speciale. Același lucru l-au făcut și pentru aleșii locali, primari, viceprimari, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene. Dacă, în cazul parlamentarilor, legea a intrat în vigoare la 1 februarie, în ceea ce-i privește pe aleșii locali, aceștia mai au de așteptat, pentru că actul normativ a fost întors de Curtea Constituțională în Parlament. Decizia parlamentarilor de a-și acorda privilegii a aprins țara. Românii au spus că nu este normal ca aleșii să beneficieze la bătrânețe de indemnizație specială pe lângă pensia de bază. Potrivit legii, parlamentarii cu un mandat vor primi în plus la pensie o indemnizație de peste 2.000 de lei. Cei cu două mandate vor primi 4.000 de lei, iar cei cu trei sau mai multe mandate, 6.000 de lei. Dacă mai punem la socoteală faptul că mulți dintre parlamentari au fost și aleși locali, veniturile speciale pe care le-ar putea primi la pensionare se ridică la multe mii de lei. Toate astea în condițiile în care milioane de români abia supraviețuiesc financiar, beneficiind de o pensie care, în cazul multora, nu depășește 400 de lei.
BĂSESCU, UN PRIVILEGIAT Unul dintre foștii aleși care trăiesc pe picior mare este Traian Băsescu, fost parlamentar, ministru al Transporturilor, primar general al Capitalei și președinte timp de 10 ani. Potrivit stiripesurse.ro, fostul președinte beneficiază în prezent de o pensie colosală în comparație cu veniturile altor pensionari. Dacă un medic primar, spre exempu, din mediul rural primește, după 40 de ani de muncă, doar 1.100 de lei, Băsescu are o pensie de 13.500 de lei. 2.500 de lei reprezintă contribuțiile la stat, iar 11.000 de lei - indemnizația de fost președinte. Veniturile lui Băsescu ar putea crește considerabil dacă fostul președinte va cere pensie specială pentru cele două mandate de parlamentar (1992 - 1996, 1996 - 2000). În acest caz, el ar urma să încaseze în plus 2.500 de lei, pentru cei opt ani de deputăție. Iar asta nu e tot! Băsescu ar mai putea primi (dacă legea pensiilor speciale pentru aleșii locali va fi reaprobată de Parlament) încă 3.500 de lei drept pensie specială pentru cei patru ani ca primar general al Capitalei. În total, fostul șef de stat ar putea avea o pensie lunară de 19.500 de lei (aproximativ 4.300 de euro). Dacă merită sau nu Băsescu să primească această pensie colosală pentru „multele servicii” pe care le-a făcut României îi lăsăm pe cetățeni să judece. La un simplu calcul, din pensia de 19.500 de lei pe care o poate încasa lunar Băsescu s-ar putea plăti 17 pensii de medic primar sau 48 de pensii minime garantate (400 de lei).
400 DE PARLAMENTARI VOR PENSIE SPECIALĂ Nu doar fostul președinte este beneficiarul pensiilor speciale, ci și parlamentarii. 448 de foşti aleși (318 deputaţi şi 130 de senatori) au depus la Parlament cereri şi au pretins că au dreptul la indemnizaţii speciale. Printre aceștia se numără și foști parlamentari celebri, cum ar fi Irina Loghin, Gheorghe Funar, Tudor Marcu (fratele lui Corneliu Vadim Tudor) și Nati Meir, care se află în prezent în puşcărie. În cazul lui Meir, acesta ar putea avea o problemă, în condițiile în care legea pensiilor speciale prevede că nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă parlamentarii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie.