Aleșii locali vor rămâne în funcție mult și bine?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Unii spun că s-a legiferat traseismul politic

Aleșii locali vor rămâne în funcție mult și bine?

Administrație 20 Iunie 2018 / 17:41 741 accesări

Până la urmă, aleșii locali au ieșit în câștig din urma modificării statutului aleșilor locali. Sigur, nu este cine știe ce modificare care să mute munții din loc, dar tot au o viață mai bună. Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de miercuri, în calitate de Cameră decizională, propunerea legislativă de modificare a Legii statutului aleşilor locali, care stabileşte ca mandatul consilierilor, primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene să nu înceteze de drept în cazul în care partidul pe listele căruia au candidat fuzionează cu alt partid. Gurile rele spun că, în acest fel, se legiferează traseismul politic.

Până la urmă, aleșii locali au ieșit în câștig din urma modificării statutului aleșilor locali. Sigur, nu este cine știe ce modificare care să mute munții din loc, dar tot au o viață mai bună. Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de miercuri, în calitate de Cameră decizională, propunerea legislativă de modificare a Legii statutului aleşilor locali, care stabileşte ca mandatul consilierilor, primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene să nu înceteze de drept în cazul în care partidul pe listele căruia au candidat fuzionează cu alt partid. În favoarea actului normativ s-au pronunţat 77 de senatori, iar 34 au fost împotrivă (PNL, USR şi PMP).

ACUZAȚII DE TRASEISM POLITIC

Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de deputaţi PSD şi ALDE, are ca obiect de reglementare modificarea Legii 393/2004, în sensul că pierderea de către alesul local a calităţii de membru al partidului politic pe lista căruia a candidat să nu determine pierderea mandatului de ales local, în situaţia unei fuziuni prin absorbţia partidului politic respectiv. Prin excepţie, în cazul în care două sau mai multe partide fuzionează, consilierul local sau judeţean ales pe lista unuia dintre aceste partide politice devine independent. De asemenea, calitatea de primar şi, respectiv, de preşedinte de consiliu judeţean încetează de drept înaintea expirării duratei normale a mandatului în cazul pierderii prin demisie a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă de competitor electoral a fost ales. Prin excepţie, în cazul în care două sau mai multe partide fuzionează, primarul sau preşedintele consiliului judeţean ales pe lista unuia dintre aceste partide politice devine independent. „Legiuitorul vrea ca să nu existe vreo sancţiune de pierdere a mandatului pentru o persoană care se află într-un partid ce ia o decizie de fuziune care excede voinţei individuale. El devine independent, în sensul că nu a candidat pe lista respectivei fuziuni”, a explicat senatorul PSD Şerban Nicolae, conform Agerpres. Senatorul PNL Eugen Pîrvulescu a precizat că Partidul Naţional Liberal respinge "categoric" traseismul politic şi actul normativ. Şi senatorul USR Florina Presadă a susţinut că actul normativ nu este moral şi contravine intereselor de reprezentare a cetăţenilor români. „Dacă un consilier local sau judeţean a fost ales pe listele unui partid înseamnă că el a ajuns în acel consiliu în baza unui program politic, electoral al respectivului partid. În condiţiile în care consilierul ajunge membru al unui alt partid, el nu poate să spună că reprezintă electoratul în baza promisiunilor făcute în campania electorală. USR consideră că este o lege cu dedicaţie pentru partide care urmează să piardă consilieri locali şi judeţeni”, a spus Presadă, la dezbaterile din plenul Senatului. Chiar dacă legea a trecut și de Senat, va intra în vigoare doar dacă va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis și va fi publicată în Monitorul Oficial.



12