Cel mai tânăr eurodeputat din Parlamentul European, Victor Negrescu, și secretarul general al Partidului Social Democrat, Andrei Dolineaschi, și-au adus aminte că românii sunt discriminați în Uniunea Europeană (UE). La inițiativa eurodeputatului și a deputatului din Parlamentul României, Comisia pentru Petiții din Parlamentul European a dezbătut şi, ulterior, a declarat ca admisibilă petiția „România merită mai mult”. În urma intervenției europarlamentarului Victor Negrescu, CE a decis să propună mecanisme comune de combatere a discriminării cetățenilor români în UE.
SCUZE PENTRU DISCRIMINARE După admiterea petiției, preşedinta Comisiei pentru Petiții, Cecilia Wikstrom, și-a cerut scuze pentru cele îndurate de cetățenii români. Cei doi petiționari ș-au justificat acțiunea prin prisma accentuării la un nivel îngrijorător a manifestărilor cu caracter xenofob în statele membre ale UE, în condițiile în care chiar lideri politici din spațiul comunitar au promovat în discursurile electorale discriminarea românilor. Potrivit secretarului general al PSD, petiția reprezintă o acțiune civică inițiată pentru a atrage atenția la lecțiile istoriei, care ne arată consecințele grave generate de discursul rasist și de lipsa de reacție a statelor împotriva xenofobiei, problemă care nu este doar a românilor, ci a întregii Europe.
SEMNATĂ DOAR DE UN JUDEȚ Deși a fost semnată doar de 20.000 de români din județul Botoșani, petiția care a cuprins și exemple concrete de discriminare la care au fost supuși cetățenii români în mai multe țări europene, precum Marea Britanie, Franța, Germania sau Olanda, a reușit să atragă atenția mai-marilor Parlamentului European.
CE AU FĂCUT PÂNĂ ACUM? Cetățenii români salută inițiativa celor doi, dar își ridică întrebarea de ce nu s-au gândit reprezentanții noştri la acest lucru în urmă cu câțiva ani, atunci când exemplele expuse de ei în textul petiției erau prezentate de cele mai importante posturi de știri din țară. Surprinzătoare este și promovarea petiției doar la nivelul județului Botoșani, care, în opinia lui Victor Negrescu, se află în statistici printre județele cu cei mai mulți români plecați în străinătate și care au trăit această experiență a discriminării. Atât Victor Negrescu, cât și Andrei Dolineaschi, până la această inițiativă, nu au ieșit din anonimat decât cu funcțiile deținute.