Apreciatul violonist elveţian Alexander Dubach, aflat pentru a doua oară în Constanţa, după vizita din toamna anului trecut, a susţinut, luni seară, în sala Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, un concert caritabil extraordinar. Manifestarea, care s-a desfăşurat sub titulatura „Muzica, tratamentul tuturor afecţiunilor”, a fost închinată celebrelor „Anotimpuri” vivaldiene. Alexander Dubach a cântat pe o vioară construită la Bari, în Italia. Printre distinşii invitaţi s-a aflat însăşi Ornella Ceci, cea care a construit vioara, comandă specială, proprietate a Cluburilor Rotary şi Rotaract Constanţa. Anul trecut, performantul instrument muzical a fost dăruit, sub formă de împrumut, pe o perioadă de trei ani, Emiliei Botezatu, o adolescentă talentată de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, clasa de vioară a prof. Radu Pricop.
La pupitrul orchestrei Teatrului „Oleg Danovski” s-a aflat Tănase Garciu. Cunoscutului violonist constănţean îi revine meritul de a-l fi adus şi la Constanţa pe Alexander Dubach, de care îl leagă o prietenie de 23 de ani.
În interpretarea lui Alexander Dubach, „Anotimpurile” lui Vivaldi au satisfăcut exigenţele distinsului public. „Muzica lui Vivaldi ajunge la suflet. De fiecare dată, trăiesc un mare sentiment de bucurie atunci când interpretez ‚Anotimpurile’ lui Vivaldi. Este o muzică genială, poetică, prin modul în care sunt descrise anotimpurile. Este nemaipomenit”, a declarat Alexander Dubach, care, anul trecut, i-a încântat pe melomani cu Integrala Capriciilor lui Paganini.
La final, Ornella Ceci şi invitaţii din sală au avut parte de o frumoasă surpriză. Vioarei construită de distinsul lutier italian, Ornella Ceci, i s-a alăturat, în duet, cea construită de tatăl său, Arturo Ceci, care se află în posesia lui Tănase Garciu. Cei doi violonişti, Alexander Dubach şi Tănase Garciu, au fost protagoniştii „Concertului pentru două viori şi orchestră” de Bach. „Este un moment emoţionant pentru un constructor de viori să-şi audă vioara într-un concert, mai ales într-un duet, cu o vioară făcută de tatăl de la care a deprins această meserie”, a precizat Tănase Garciu.
Alexander Dubach este pentru a doua oară în Constanţa, dar pentru a şasea oară în România. La finalul săptămânii trecute, violonistul elveţian a cântat la Sala Radio. Violonistul a concertat pentru prima oară în România în 2007, în cadrul manifestărilor care au marcat proiectul Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007. El a absolvit Conservatorul din Fribourg şi a beneficiat de îndrumarea unor maeştri printre care s-au aflat elevul lui George Enescu, Yehudi Menuhin, Nathan Milstein, Ulrich Lehmann sau Salvatore Accardo.
Dirijorul şi violonistul Tănase Garciu - timp de 25 de ani, prima violă în Orchestra Simfonică din Bari - l-a cunoscut pe Dubach în Italia. Concertul lui Dubach a fost precedat de o conferinţă, cu participarea unor reputaţi specialişti, prin care s-a tras atenţia asupra defecţiunilor diabetice şi tirodiene din judeţul Constanţa.
Evenimentul a fost organizat de Cluburile Rotary şi Rotaract Constanţa şi Asociaţia copiilor şi tinerilor cu diabet din judeţul Constanţa „Sweet Land”. Fondurile strânse din organizarea extraordinarului concert caritabil sunt dedicate organizării unei tabere de instruire pentru adolescenţii cu diabet.