Alexander McQueen s-a sinucis prin spânzurare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alexander McQueen s-a sinucis prin spânzurare

Monden 13 Februarie 2010 / 00:00 434 accesări

Creatorul de modă britanic Alexander McQueen, numit “băiatul rău din moda britanică”, pentru creaţiile sale provocatoare, al cărui corp neînsufleţit a fost descoperit joi, în domiciliul său din Londra, s-a sinucis prin spânzurare, potrivit presei britanice. Reprezentanţii casei de modă a lui Alexander McQueen, din Londra, au convocat personalul acestei companii, joi după-amiază, pentru a anunţa decesul designerului, fără alte precizări. Potrivit cotidianului “Times”, creatorul de modă britanic a fost foarte afectat de moartea mamei sale, Joyce, a cărei înmormântare este prevăzută pentru vineri, 12 februarie şi s-a sinucis prin spânzurare. Acesta s-a sinucis la trei ani după ce prietena sa apropiată, Isabella Blow, care l-a scos din anonimat şi l-a ajutat să devină celebru, s-a sinucis, la rândul său. Moartea creatorului de modă vine cu doar câteva zile înainte de debutul London Fashion Week şi cu câteva săptămâni înainte de momentul la care acesta ar fi trebuit să-şi prezinte colecţia la Paris Fashion Week, în martie.

Născut în East End-ul londonez, fiu al unui şofer de taxi, Alexander McQueen a învăţat meseria de croitor la Savile Row, unde a făcut şi costume pentru prinţul Charles. Între anii 1996 şi 2003, el a primit de patru ori distincţia de cel mai bun designer britanic. McQueen a devenit “copilul teribil al modei” după ce a fost descoperit de Isabella Blow, care era redactor de modă la revista de specialitate “Tatler”. Ea a cumpărat toate hainele realizate de acesta pentru show-ul său de absolvire, contra sumei de 5.000 de lire sterline. Născut Lee Alexander McQueen, designerul a fost cel mai tânăr dintre cei şase copii ai familiei. McQueen, homosexual declarat, s-a descris ca fiind “oaia roz a familiei”, el părăsind şcoala la vârsta de 16 ani. După stagiul la Savile Row\'s Anderson & Sheppard, el a lucrat pentru Gieves & Hawkes, apoi în Japonia şi în Italia. S-a întors la Londra în 1994, unde s-a înscris la şcoala de modă Central Saint Martins. După absolvire, McQueen şi-a lansat propriul label în East End, Londra. În 1996, el a devenit designerul principal de la Givenchy, succedându-i lui John Galliano, înainte de a-şi uni forţele cu Gucci, care i-a cumpărat 51% din companie. Până la sfârşitul lui 2007, Alexander McQueen avea magazine în New York, Londra, Los Angeles, Milano şi Las Vegas. Rihanna şi Lady Gaga se numără printre celebrităţile care au purtat frecvent ţinute create de McQueen, în viaţa de zi cu zi sau în videoclipuri. Pe 14 iulie 2008, Alexander McQueen şi-a lansat un magazin virtual pe site-ul companiei sale, cu linii pret-a-porter şi accesorii.

Vestea morţii lui Alexander McQueen a declanşat o adevărată isterie mediatică şi în lumea modei internaţionale. “Îl admiram mult. Era un revoluţionar al modei. Nu va fi uitat, iar moartea lui este o pierdere imensă. A fost îndrăzneţ, original şi un extraordinar ambasador al modei britanice”, a declarat designerul John Galliano. “Pe el îl cunoşteam foarte puţin, însă îi cunoşteam foarte bine creaţiile. Erau foarte interesante şi niciodată banale”, a declarat, la rândul său, Karl Lagerfeld, celebrul stilist al casei Chanel. Kate Moss s-a declarat “în stare de şoc, din cauza pierderii tragice a bunului prieten Lee McQueen”. O altă creatoare de modă celebră, Vivienne Westwood, a mărturisit că a fost “incredibil de tristă” după ce a aflat de moartea lui McQueen. “Această dispariţie mă întristează îngrozitor de mult”, a declarat omul de afaceri Pierre Bergé, fostul partener de viaţă al designerului Yves Saint Laurent. “Imaginaţia lui strălucitoare şi fără bariere a influenţat o întreagă generaţie de stilişti”, a declarat Alexandra Shulman, directoarea ediţiei britanice a revistei “Vogue”.

Taguri articol


12