Unul dintre cele mai importante evenimente dedicate folclorului din România, Festivalul Naţional al Dansului şi Cîntecului Popular Românesc, s-a desfăşurat, în perioada 27 - 29 august, la Teatrul de Vară din staţiunea Mamaia, ediţia din acest an bucurîndu-se de un public numeros. Organizat de Consiliul Judeţean Constanţa şi Societatea Română de Televiziune, în parteneriat cu Fundaţia „Fantasio”, avînd ca producător „LG Media Total Group”, festivalul a dovedit că este un eveniment de marcă în peisajul folclorului. Vocile concurenţilor şi recitalurile susţinute de artişti de renume şi de ansambluri prestigioase au fost „ingredientele” unei ediţii de succes.
Juriul ediţiei din acest an a fost format din: Eugenia Florea (preşedinte), Elise Stan, Florentina Satmari, Petre Paul Nicolescu, Maria Magiru, Silvia Ţigmeanu, Ilie Hondoreanu, Viorica Barbu Iuraşcu, Steluţa Popa, Nicolae Peride şi Roxana Daniela Gibescu. Componenţii juriului au susţinut, ieri după-amiază, la hotelul Flora din staţiunea Mamaia, o conferinţă de presă în cadrul căreia s-a discutat despre organizarea Festivalului Naţional al Dansului şi Cîntecului Popular Românesc. „Totul a decurs absolut corect, a fost o ediţie foarte tare, fapt care mă bucură extraordinar de mult. De asemenea, observ că sînt foarte mulţi tineri care se apropie de cîntecul popular, fapt care mă încîntă”, a declarat Elise Stan. La rîndul său, preşedintele juriului, Eugenia Florea, a afirmat: „La această ediţie a festivalului au fost concurenţi foarte talentaţi şi sînt convinsă că vor merge mai departe cu succes”.
Trofeul Festivalului Naţional al Dansului şi Cîntecului Popular Românesc, constînd într-un autoturism marca Dacia Logan, a fost cîştigat de Alexandru Lucian Brădăţan, în vîrstă de 19 ani, din Gura Humorului. Juriul a mai decis ca, la secţiunea Interpretare vocală, premiul I să fie acordat Mariei Beatrice Băndoiu, din Gorj, cît şi Virginiei Irimuş, din judeţul Maramureş. Pe locul al II-lea s-a clasat Valentin Sanfira, din judeţul Gorj, în timp ce locul al III-lea i-a aparţinut Adelei Şanta, din Maramureş. La secţiunea instrumentişti, pe prima poziţie s-a clasat Loredana Streche, la nai, în timp ce locul al II-lea I-a aparţinut lui Ionuţ Florea, la cimpoi. Pe locul al III-lea s-a clasat Radu Nemeş, care a cîntat la vioară cu goarnă.
Premiul „In memoriam Elena Roisen”, oferit de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a ajuns la Romina Nemeş din Bihor, în timp ce premiul „In Memoriam Petre Săbădeanu” a mers la Alin Constantin Gaidur, din Botoşani. Premiul Societăţii Avram Iancu, filiala Detroit, a ajuns la Cătălin Haşa din Alba, în timp ce premiul ziarului „Curentul Internaţional”, din Statele Unite ale Americii şi Canada, a fost acordat Anişoarei Serafin din Timişoara. Premiul de popularitate oferit de către telespectatori a ajuns la Elena Cuculici din Vîlcea, iar premiul presei a fost acordat prezentatoarei Iuliana Tudor.