Alexandru Suceveanu, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alexandru Suceveanu, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius”

Cultură 03 Martie 2010 / 00:00 5345 accesări

Sala Senatului Universităţii „Ovidius” a găzduit, ieri, un moment de o mare încărcătură emoţională, onorant atât pentru instituţia de învăţământ superior constănţeană, cât şi pentru Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice: decernarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor Alexandru Suceveanu. Laudatio a fost rostit de către decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, conf. univ. dr. Daniel Flaut, iar înaltul titlul academic i-a fost înmânat de rectorul Universităţii „Ovidius”, Victor Ciupină.

„Dacă Universitatea Ovidius a vrut să-mi onoreze dragostea pentru Dobrogea şi adoraţia pentru Histria, atunci trebuie să le mulţumesc. Dar trebuie să spun că nu mi-am făcut decât meseria; nu am excedat cu nimic, n-am avut contribuţii care să depăşească media inteligenţei şi a culturii arheologilor români”, a subliniat, cu o sinceritate nedisimulată, reputatul arheolog Alexandru Suceveanu, care a dedicat mai bine de cinci decenii cercetărilor de la şantierul arheologic Histria, al cărui responsabil ştiinţific este.

„Vă mărturisesc că, dacă sunt mândru de ceva, sunt de cele patru monografii prin care las posterităţii o posibilitate nu doar de a cunoaşte ce am săpat, ci de a mă şi judeca. Asta e principala noastră menire, să ne oferim judecăţii posterităţii, nu să ţinem totul pentru noi”, a precizat apreciatul arheolog, profesor asociat al Universităţii „Ovidius”, între anii 2003-2008.

Apreciatul cercetător a ţinut să mulţumească - menţionându-i realizările şi eforturile - regretatului prof. univ. dr. Adrian Rădulescu, personalitate reprezentativă a Universităţii „Ovidius” şi a arheologiei româneşti, fost director al Muzeului de Istorie şi Arheologie constănţean. „De memoria lui Adrian Rădulescu e legată şi Universitatea Ovidius, cel care a impulsionat şi a dus la realizarea muzeului de la Histria, care este o performanţă, cu atât mai mult pentru anul 1982. Tot lui îi datorez curentul electric şi apa”, a subliniat dr. Alexandru Suceveanu. Cercetătorul şi-a exprimat neîncrederea în viitor, referindu-se la viaţa politică, în care nu s-a implicat pentru a nu periclita soarta Histriei. „Orice angajament al meu, într-o parte sau alta, ar fi putut să creeze ceea ce numim în limba noastră de la Histria patru ani de vaci albe şi patru ani de vaci negre”, a subliniat prof. univ. dr. Suceveanu.

La acest moment emoţionant, conducerea Universităţii „Ovidius” a mai reprezentată de prorectorul pentru probleme de învăţământ, prof. univ. dr. Marian Cojoc, prorectorul pentru probleme de dezvoltare instituţională şi cooperare regională, prof. univ. dr. Victor Ploae, cărora li s-a alăturat şi prof. univ. dr. Valentin Ciorbea. La eveniment au luat parte numeroşi studenţi, masteranzi şi foşti doctoranzi ai reputatului cercetător, precum şi colegii de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, printre care directorul instituţiei, dr. Gabriel Custurea, dar şi directorul Muzeului de Arheologie „Callatis”, dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Eminentul cercetător în arheologia românească şi europeană, prof. univ. dr. Alexandru Suceveanu, a primit, de-a lungul impresionantei sale cariere: Premiul „Vasile Pârvan” al Academiei Române pentru volumul „Histria” VI (1982), Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler (2000), Premiul „Vasile Pârvan” al Fundaţiei Culturale Magazin Istoric pentru volumul „Histria” X (2001) şi Premiul „Emil Condurachi” al Ministerului Culturii şi Cultelor (2002).



12