Alexandru Tomescu şi Horia Mihail concertează la Santiago de Compostela

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alexandru Tomescu şi Horia Mihail concertează la Santiago de Compostela

Cultură 06 Octombrie 2009 / 00:00 394 accesări

Violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail vor susţine un concert în oraşul spaniol Santiago de Compostela, capitala regiunii Galicia, sub genericul „Valori culturale româneşti pe scena europeană - Vioara Stradivarius în Europa\", proiect realizat de Institutul Cultural Român (ICR). Proiectul se va desfăşura în perioada 11 - 14 octombrie, cuprinzînd, pe lîngă cele două concerte, şi un atelier de creaţie. Concertele fac parte dintr-un ansamblu de evenimente muzicale menite să aducă vioara Stradivarius Elder-Voicu pe scene europene importante. În program figurează lucrări de Igor Stravinski, Bela Bartok, Claude Debussy şi Maurice Ravel.

Atelierul de creaţie intitulat „Artişti în dialog\" va reuni artişti români din Spania, alături de compozitori, specialişti şi melomani interesaţi de arta contemporană românească. Palmaresul lui Alexandru Tomescu numără peste 100 de premii I naţionale şi nu mai puţin de 26 de distincţii internaţionale, la concursuri de prestigiu. De-a lungul a peste 20 de ani de activitate concertistică, acordurile viorii tînărului muzician român au răsunat în cele mai mari săli de concerte ale lumii.

Cariera lui Horia Mihail cuprinde peste 1.000 de concerte în ţară şi în străinătate. De la vîrsta de 10 ani, cînd a debutat cu Orchestra Filarmonicii din Braşov, interpretînd „Concertul în Re major\" de Joseph Haydn, pianistul s-a aflat în postură solistică alături de mari orchestre ale lumii, în săli de concert renumite.

Celebra vioara Stradivarius Elder-Voicu face parte din patrimoniul naţional al României. Instrumentul a intrat în posesia lui Alexandru Tomescu în noiembrie 2007, în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii. Construită în 1702, vioara Stradivarius Elder-Voicu este una dintre puţinele viori Stradivarius din lume aflate încă în stare de funcţionare.

Manifestarea de la Santiago de Compostela se numără printre cele trei parteneriate cu asociaţii româneşti din străinătate, realizate în urma selecţiei organizate de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, sub genericul „Fii creativ! Fii inovator! Fii european!\" (februarie - aprilie 2009). Proiectul este realizat de ICR în parteneriat cu Asociaţia Puente Cultural Rumano-Gallego, Primăria din Santiago de Compostela şi Societatea Română de Radiodifuziune.

Taguri articol


12