Fostul comandant al închisorii Râmnicu Sărat Alexandru Vişinescu a intrat, ieri, într-un dialog cu judecătorul dosarului său şi a întrebat de ce la proces nu este audiat şi un reprezentant al Direcţiei Penitenciarelor, în condiţiile în care el a urmat ordinele şefilor acestei instituţii. Vişinescu a fost întrebat de judecătoarea Carmen Veronica Găina dacă este de acord să dea o declaraţie în dosarul în care este judecat pentru infracţiuni contra umanităţii, cu precizarea că orice spune poate fi folosit împotriva lui, potrivit legii.
Vişinescu a răspuns că nu este apt pentru asta, din cauza stării de sănătate, însă, de principiu, este de acord să dea o declaraţie. Cu aceeaşi ocazie, el a ţinut să o întrebe pe judecătoare de ce în sală sunt doar persoane care dau declaraţii împotriva lui şi niciuna dintre cele solicitate de el, respectivi martori sau reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). În acest context, între Vişinescu şi judecătoare a început un dialog, în care magistratul a încercat mai întâi să explice că ANP este parte în cauză, însă reprezentanţii instituţiei nu pot fi obligaţi să se prezinte la proces.
În replică, Alexandru Vişinescu a insistat să arate că la proces sunt prezente doar persoane "contra" lui. "Toţi sunt împotriva mea. Niciunul nu e cu mine. De ce nu chemaţi pe nimeni în favoarea mea? Chemaţi-l pe Nicu Dumitriu", i-a cerut, pe ton ridicat, Vişinescu judecătorului. La momentul solicitării lui Vişinescu, grefierul de şedinţă a anunţat-o pe judecătoare că la dosarul cauzei s-a întors, de la ofiţerul delegat, mandatul de aducere emis pe numele martorului Nicu Dumitriu, cu menţiunea "imposibilitate de efectuare". Magistratul a dat citire acestui document şi a arătat că martorul solicitat cu insistenţă de Vişinescu a fost găsit, dar se deplasează cu mare greutate, fiind şi sub tratament medical intensiv. Astfel, ofiţerul care trebuia să-l aducă pe Nicu Dumitriu a constatat că nu poate executa mandatul emis de judecător.
Alexandru Vişinescu a insistat în continuare, pe ton ridicat, să fie adus la proces Nicu Dumitriu, gardian căruia el i-a fost comandant şi care ar fi fost pe tură în noaptea în care a murit Ion Mihalache. "Este gardianul care a fost pe tură în noaptea în care a murit Mihalache. Ar spulbera... De ce nu-l aduceţi? El a fost acolo, o să vedeţi că n-am împuns pe nimeni cu cuţitul", a spus Vişinescu, referindu-se la o declaraţie făcută de un martor la termenul anterior, potrivit căreia comandantul penitenciarului ar fi înfipt o baionetă în inima fostului ministru Ion Mihalache, pentru a se asigura că acesta a murit. Judecătorul i-a explicat lui Vişinescu, citind din acelaşi proces-verbal al mandatului de aducere, că Dumitriu ar fi dat şi o foarte scurtă declaraţie poliţistului, în care arăta că nu ştie nimic despre acuzaţiile ce i se aduc lui Vişinescu. În continuare, Vişinescu i-a spus judecătorului că "toată arhiva Râmnicului e la penitenciar, la Jilava, în depozit, se poate vedea tot acolo". "Nu văd pe nimeni de la Direcţia Penitenciarelor, să vină cineva şi de la ei. De ce nu vine? Din ordinul lor am făcut, nu de capul meu", a încheiat el.
Lucia Hossu-Longin, martor în dosarul lui Vişinescu
Producătoarea TV Lucia Hossu-Longin a fost audiată, ieri, ca martor, în dosarul lui Alexandru Vişinescu şi a arătat că faptele petrecute în Penitenciarul Râmnicu Sărat au fost de o cruzime extremă. La acest termen, judecătorul de caz a constatat decesul unui martor, după care a trecut la audierea celor prezenţi. Prima care a vorbit despre cele petrecute la Râmnicu Sărat a fost Lucia Hossu-Longin, producător TV, cunoscută pentru reportajele din seria "Memorialul durerii". Hossu-Longin i-a spus judecătorului că ea şi Corneliu Coposu au fost primii care, în 1992, au deschis porţile închisorii de la Râmnicu Sărat. "Era foarte, foarte frig. Coposu s-a plimbat prin închisoare, fumând ţigară după ţigară. Cel mai exterminator penitenciar din această ţară a fost cel de la Râmnicu Sărat, iar asta prin barbaria atinsă de administraţie. Vişinescu aplica pedepse umilitoare, îi bătea cu biciul împletit cu metal, mâncarea era deplorabilă, aveau 500 de calorii pe zi. Am fost cu Coposu şi cu Ion Diaconescu, care apar şi ei în unele filme", a relatat Longin. Producătorul TV a mai declarat că felul principal de mâncare la închisoarea Râmnicu Sărat, în vremea lui Vişinescu, era "celebra turtiţă preparată din nuiele de mătură tocate". "Din Râmnicu Sărat au ieşit doar cei foarte tineri şi cei puternici. Erau trimişi acolo pentru a fi exterminaţi, pentru că, din punctul meu de vedere, nu aveau niciun rost bătăile şi tratamentele degradante de acolo în cazul unor oameni oricum condamnaţi. Morsele (codul morse - n.r.) tuşit a fost inventat în Râmnicu Sărat, pentru că oamenii nu aveau voie să vorbească, iar unii dintre ei au uitat chiar şi să vorbească după ani de temniţă. Bătăile erau date de un grup de cerberi din penitenciar. Vişinescu era ofiţer de Securitate", a spus Hossu-Longin, în faţa instanţei.
Ea a mai declarat în faţa judecătorului că Alexandru Vişinescu a fost numit comandant de penitenciar tocmai pentru statutul său de ofiţer de Securitate. Tot Vişinescu a făcut parte din plutonul care l-a executat pe mareşalul Ion Antonescu, a adăugat Lucia Hossu-Longin. "La Râmnicu Sărat, nu li se permitea rudelor să meargă în locul în care erau înmormântaţi cei închişi. Îi aruncau lângă zidul unui cimitir, paznicul abia ne-a spus unde au fost aruncaţi morţii de la Râmnicu Sărat", a mai povestit producătorul TV. Tot la Penitenciarul Râmnicu Sărat nu exista asistenţă medicală, iar "carcera se dicta cu foarte mare uşurinţă", a adăugat Hossu-Longin. "Coposu a fost băgat într-un sac, dus pe malul Siretului şi scufundat, pentru a vorbi. A fost înjosit şi nu puteam explica acest lucru. Sancţiunile erau crunte, bătăile - repetate şi relatate în cuprinsul filmului lui Corneliu Coposu, care nu şi-a manifestat niciodată ura faţă de Vişinescu", a mai arătat ea. Producătorul TV a amintit şi cazul unui învăţător care, după două săptămâni de anchetă, a murit în urma torturilor. Lucia Hossu-Longin a precizat, pe de altă parte, că ştie de la un "şef de cadre de la Craiova" care erau criteriile de promovare în funcţii de atunci şi că va aduce la un termen viitor înregistrarea, ca probă. "Sistemul se baza pe primitivismul conducătorilor de penitenciare şi pe lipsa lor de umanitate. Aveau câteva clase primare şi apoi câteva luni de specializare la Securitate. (...) Nimeni nu-i obliga în închisoare să fie atât de duri, dar o făceau totuşi. Regimul de exterminare de la Râmnicu Sărat a fost planificat de PCR, de Securitate şi de Direcţia generală a Penitenciarelor. Dacă ordinele sunt criminale, nu trebuie să le execuţi. În schimb, Vişinescu a fost promovat pentru morţii de la Râmnicu Sărat", a încheiat ea.