Alegerile prezidenţiale din Rusia vor avea loc la 4 martie, a declarat, ieri, Maia Grişina, membră a Comisiei Electorale Centrale. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a spus în iunie că ar fi contraproductiv să candideze în 2012 împotriva actualului premier Vladimir Putin, aşa că numai unul dintre ei va lua parte la scrutin. Nici Medvedev, nici Putin nu şi-au anunţat deocamdată decizia în privinţa participării la alegeri. Fostul preşedinte al Consiliului Federaţiei Ruse (camera superioară), Serghei Mironov, a sugerat la începutul lunii iulie că Putin şi Medvedev ar fi căzut deja de acord asupra tuturor detaliilor, dar nu-şi vor face decizia publică înainte de începerea campaniei electorale. Tot Mironov a spus că n-ar fi exclus ca ei să susţină un alt candidat, eventual o persoană mai puţin cunoscută.
Partidul de la putere, Rusia Unită, nu va obţine majoritatea constituţională de două treimi din mandate în Parlamentul de la Moscova, la următoarele alegeri legislative, arată o analiză a centrului VTsIOM. Susţinerea pentru comunişti şi Partidul Liberal-Democrat este în creştere, în detrimentul Rusiei Unite şi Rusiei Juste, dar alegerile pentru Duma de Stat ce vor avea loc în decembrie nu vor schimba, probabil, configuraţia actuală a Legislativului, cu patru partide şi dominat de Rusia Unită, arată studiul dat publicităţii miercuri şi citat de ”The Moscow Times”. Spre deosebire de studiile obişnuite, VTsIOM combină un sondaj cu prognozele a 13 analişti politici şi sociologi. Dacă alegerile ar avea loc luna aceasta, Rusia Unită ar obţine 58,3% din voturi, faţă de aproape 63% în noiembrie anul trecut. Partidul Comunist a înregistrat o creştere de la circa 12% în noiembrie la 14,7% în prezent. Partidul Liberal-Democrat a crescut în preferinţele populaţiei, de la 6,9% la 9,8%, în timp ce Rusia Justă se află la limita pragului electoral, cu 7,3%, faţă de 8,9% în noiembrie. Niciunul dintre celelalte trei partide înregistrate în ţară nu depăşesc pragul electoral de 7%. Sondajul a fost realizat în luna iunie, pe un eşantion de 1.600 de persoane şi are o marjă de eroare de plus, minus 3,4%. VTsIOM nu a divulgat numele celor 13 analişti contactaţi pentru studiu.
Partidul Cauza Dreaptă, cu orientare favorabilă mediului de afaceri, este cartea surpriză la viitoarele alegeri, liderul său, miliardarul Mihail Prohorov, propunându-şi ca formaţiunea să ocupe a doua poziţie în Dumă. Însă partidul nu va acea succes folosind o ideologie liberală, a declarat şeful Centrului pentru conjuctură politică în Rusia, Serghei Miheiev. Şeful VTsIOM, Valeri Fiodorov, a avertizat că prestaţia Cauzei Drepte în alegeri depinde de o campanie personală de PR a lui Prohorov, care a ocupat prima pagină a ziarelor în 2007, când a fost arestat într-o anchetă legată de prostituţie, în staţiunea franceză Courchevel. De asemenea, Prohorov a înfuriat sindicatele, propunând o săptămână de lucru de 60 de ore. În ceea ce priveşte celelalte partide, Rusia Justă a suferit în urma demiterii recente a liderului său, Serghei Mironov, din funcţia de preşedinte al Consiliului Federaţiei. În plus, partidul a fost privat de o ţintă clară de critică, după ce guvernatorul de Sankt Petersburg, Valentina Matvienko, a fost de acord cu un schimb între slujba sa şi postul de preşedinte al Camerei Superioare a Legislativului. Partidul Democratic Liberal este în creştere datorită dezvoltării sentimentelor naţionaliste, pe care le susţine în ultimul timp formaţiunea, a explicat Fiodorov. Partidul Comunist are o bază electorală permanentă de circa 81%, dar o parte dintre susţinătorii săi se mobilizează numai înainte de alegeri. Mai mult, o parte din alegătorii comuniştilor care au susţinut Rusia Justă la alegerile precedente, se întorc. În ceea ce priveşte Rusia Unită, experţii pun scăderea popularităţii pe seama mai multor catastrofe tehnologice recente, ca accidentele aviatice de la Petrozavodsk, de luna trecută şi din regiunea Tomsk, la începutul lunii iulie, precum şi scufundarea vasului de croazieră Bulgaria, săptămâna trecută.