Ali Hassan al-Majid, supranumit Ali Chimicul, vărul fostului dictator irakian Saddam Hussein şi un membru de rang înalt al fostului regim de la Bagdad, a fost executat luni prin spânzurare. Purtătorul de cuvânt al Guvernului irakian a dat asigurări că s-a procedat la executarea condamnatului fără vreo tulburare, strigăte de bucurie sau cuvinte ofensatoare. Pe 17 ianuarie, era condamnat, din nou, la moarte, pentru coordonarea în 1988 a masacrării a 5.000 de kurzi, o hotărâre salutată ca o victorie şi cu strigăte de bucurie în Kurdistanul irakian. Aceasta era cea de a patra condamnare a lui Ali Hassan al-Majid la pedeapsa capitală. La anunţarea verdictului, acesta spunea „Al-hamdulillah, al-hamdulillah”, în traducere Dumnezeu fie lăudat.
Văr al lui Saddam Hussein, Ali Chimicul, a fost timp de 35 de ani omul de încredere al acestuia, pregătit de orice pentru a strivi cel mai mic semn de revoltă în Irak. Agent de legătură până la lovitura de stat care a adus, în 1968, Partidul Baas la putere, acest văr al fostului preşedinte a obţinut porecla de Ali Chimicul pentru că a ordonat, în 1988, bombardarea cu gaz a satului kurd Halabja, ucigând mii de persoane, între care femei şi copii. A ocupat postul de secretar general al Partidului Baas în partea de nord a Irakului (1987-1989), coordonând totodată forţele armate, direcţia generală de securitate şi serviciile militare de informaţii angajate în reprimarea kurzilor. „Eu am dat armatei ordin să distrugă sate şi să-i mute pe săteni. Nu mă apăr. Nu mă scuz. Nu am făcut vreo eroare”, a declarat acesta, referindu-se la represiunea împotriva rebeliunii kurde în cadrul campaniei Anfal, între 1987 şi 1988, care s-a soldat cu aproximativ 180.000 de morţi. Poreclit şi „călăul Kurdistanului” irakian, a implementat, aici, în 1987, o politică de pustiire printr-o vastă operaţiune de evacuare a populaţiei şi animalelor, duse cu forţa în apropierea frontierelor iordaniană şi saudită, departe de zonele tradiţionale ale kurzilor. Era devotat trup şi suflet vărului său, a supervizat, de asemenea, ocuparea Kuweitului, considerată cea de a 19-a provincie de către fostul regim. Din august şi până în noiembrie 1990, acesta a fost guvernatorul acestei ţări, invadată de forţele armate irakiene, după care a preluat, în februarie 1991, funcţia de ministru al Afacerilor Locale.
Execuţia sa a generat un val de violenţe. Cel puţin 36 de persoane au murit şi alte 40 au fost rănite în trei explozii puternice produse luni în centrul Bagdadului, într-un cartier unde sunt numeroase hoteluri şi în apropierea Zonei Verzi, ultrasecurizată. Cele trei deflagraţii au avut loc la un interval de câteva minute una după cealaltă. Aceste explozii au loc cu mai puţin de două luni înaintea alegerilor legislative, în pofida intensificării măsurilor de securitate în capitala irakiană după atentatele de amploare comise din august 2009.