LA UN PAS DE ÎNŢELEGERE PSD şi PP-DD sunt tot mai aproape de a încheia un protocol de colaborare. Cel mai probabil, înţelegerea va fi parafată săptămâna viitoare, urmând ca aceasta să se axeze pe trei paliere de colaborare: în plan local, parlamentar şi guvernamental. „Fiecare vine la negocieri cu un pachet de propuneri şi, în final, va fi un pachet comun. Noi discutăm de posibilitatea, nefinalizată încă, de a avea o colaborare cu PP-DD, care ne ajută foarte mult în plan teritorial”, a afirmat preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea. Cât priveşte portofoliile pe care le-ar primi PP-DD, Dragnea a spus că şi acest aspect va fi avut în vedere în discuţiile de săptămâna viitoare. Întrebat dacă preşedintele PP-DD, Simona Man, ar putea ocupa postul de ministru pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Liviu Dragnea a spus: „Nu ştiu dacă îl poate lua singură. Dacă în finalul negocierilor apare această posibilitate, putem discuta, dar nu-l dăm noi.”
SITUAŢIE DIFERITĂ ÎN TERITORIU În ciuda entuziasmului etalat la Bucureşti privind colaborarea dintre cele două partide, în teritoriu lucrurile stau oarecum diferit, parteneriatul dintre PSD şi PP-DD nefiind o prioritate pentru social democraţi. Reprezentanţii PSD din ţară spun că una este o înţelegere pentru asigurarea unei majorităţii stabile în Parlament, iar alta este parteneriatul în plan local, unde alianţele se formează în funcţie de proiectele pe care comunitatea doreşte să le promoveze. De aceea, protocolul de colaborare dintre PSD şi PP-DD riscă să nu aibă succesul scontat. În ce priveşte alianţele impuse de la centru, reamintim că nici USL nu a mers ca uns la Constanţa, spre exemplu. La alegerile locale din 2012, în 35 de unităţi administrative, PNL şi PSD au avut candidaţi separaţi. Secretarul executiv al Organizaţiei Judeţene Constanţa a PSD, Cristinel Dragomir, a afirmat, în emisiunea „Ştirea Zilei” de la Neptun TV, că alianţa cu PP-DD va fi făcută, în principiu, pentru a asigura o majoritate la nivel central. „Colaborarea vizează mai puţin autorităţile locale. Politicienii de la nivel local nu sunt masă de manevră şi nu li se poate dicta de la centru cu cine să colaboreze. Aici facem proiecte pe care le aplicăm sau nu, în funcţie de cum se votează în şedinţele de consiliu. Dacă ar fi după mine, le-aş da celor de la PP-DD preşedinţia tuturor comisiilor de specialitate de la nivelul structurii deliberative, pentru că îşi doresc astfel de funcţii, dar asta nu conferă decât o mare responsabilitate şi nimic altceva. Sincer, nu prea avem ce să împărţim la nivel local”, a spus Dragomir.
COMUNICARE Revenind la situaţia de la nivel central, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat vineri, întrebat cum se înţelege cu Dan Diaconescu, că are o relaţie foarte bună cu el, pentru că nu-şi vorbesc. El a precizat că va continua negocierile cu PP-DD pentru o colaborare între cele două formaţiuni politice. „În funcţie de rezultatul negocierilor, putem să semnăm sau nu un protocol de colaborare. În aceste zile evaluăm situaţia din teritoriu. Eu cred că electoratul PP-DD este mult mai apropiat ca gândire, ideologie, cerinţe şi aşteptări de electoratul de centru-stânga al PSD”, a spus Ponta. El a mai fost întrebat, la fel ca Dragnea, dacă preşedintele PP-DD ar putea să primească un minister. “Dacă vor avea prezenţă în Guvern, reprezentanţii PP-DD vor fi stabiliţi chiar de ei, nu de către mine”, a punctat premierul. În ceea ce priveşte dorinţa lui Dan Diaconescu ca PP-DD să primească două ministere (Transporturile şi Diaspora), premierul a spus: “Acum dacă îi dăm lui Diaconescu tot ce îşi doreşte... El o să fie preşedintele României, nu? A anunţat asta. A fost şi deputat de Gorj, lăsaţi-l să fie şi preşedinte“.