DATORIA DE LA NEMŢI Procentul mic de absorbţie a fondurilor europene „atârnă” ca un drob de sare deasupra României. De Traian Băsescu, singurul lider de stat european împotriva căruia 7,4 milioane de români au votat la referendumul din vară, depinde dacă ţara noastră va dispune, în următorii ani, de aceleaşi fonduri alocate de la Uniunea Europeană (UE) sau va avea un buget diminuat pentru că aşa vor ţările din grupul \"Prietenii cheltuielilor chibzuite\" în fruntea căruia se află Marea Britanie. Problema este că din grupul format face parte şi Germania, susţinătoare pe faţă a regimului Băsescu. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, consideră că este necesară o reducere a alocării banilor europeni pentru noile state membre. Ei bine, poziţia Germaniei îl pune în dificultate pe şeful statului. Băsescu îi datorează lui Merkel scaunul de la Cotroceni. Întrebarea este dacă preşedintele ţării va pune interesul naţiunii mai presus de interesul personal, sau va proceda cum obişnuieşte în astfel de situaţii: va băga capul în pământ şi va lăsa aliaţii săi personali să decidă împotriva România.
INIŢIATIVĂ INACCEPTABILĂ Deja premierul României, Victor Ponta, şi-a exprimat ferm poziţia „nenegociabilă” faţă de propunerea preşedintelui Consiliului European (CoE), Herman van Rompuy ca, pentru perioada 2014-2020, să fie aprobat un buget pentru statele membre UE diminuat cu 75 de miliarde de euro. Mai mult decât atât, Ponta spune că România se va folosi de dreptul de veto în cazul în care propunerea oficialului nu va suferi modificări. \"Din punctul de vedere al Guvernului României, propunerea recent prezentată de preşedintele Van Rompuy, care implică scăderi de fonduri şi introducerea unor criterii noi, defavorabile României, de stabilire a alocaţiilor, este inacceptabilă. Este altă propunere decât a CE şi PE şi este inacceptabilă. România este o ţară cu drepturi depline în UE, când ceva este inacceptabil ai, conform Tratatului UE, dreptul de a vota împotrivă, iar bugetul UE nu se poate adopta decât prin unanimitate\", a explicat Ponta. Rămâne de văzut care va fi şi poziţia finală a lui Băsescu odată cu participarea la CoE din 22-23 noiembrie.
PREŞEDINTELE, ÎN CĂRŢI PENTRU O NOUĂ SUSPENDARE Indiferent de preferinţele personale ale şefului statului, liderii USL intenţionează să îl propună, în continuare, pe Victor Ponta pentru mandatul de premier dacă câştigă alegerile parlamentare din 9 decembrie. De altfel, încă din octombrie, la Congresul Naţional USL, liderii Uniunii au anunţat că mizează pe continuitate la şefia Executivului. Vicepreşedintele PSD Constantin Niţă confirmă că propunerea rămâne valabilă indiferent de planurile lui Traian Băsescu. Dacă se vor lovi de un refuz de la Cotroceni, atunci USL-iştii schimbă tactica. \"Atunci Băsescu are o problemă. Noi suntem decişi, partidele sunt decise, într-o majoritate de peste 51%, că nu urmează decât procedura constituţională de suspendare!\", a completat liderul PSD. Şi în cazul ăsta, rămâne de văzut dacă Băsescu chiar vorbeşte serios atunci când pronunţă expresii ca „interes naţional” sau „respectarea statului de drept” sau va continua să spună cuvinte mari şi să întreprindă acţiuni pline de „micime”.