Hrana zilnică a copiilor care frecventează creșa va fi mai bogată în nutrienți începând din iarnă, fără să conțină cartofi, pâine albă sau legume la conservă. Se vor schimba regulile și în ceea ce privește carnea pe care copiii o consumă. Dacă până acum ei primeau carne de pui o dată pe săptămână, de trei ori pe săptămână carne de vițel, iar brânzeturile erau incluse în meniu o dată pe săptămână, din decembrie lucrurile se schimbă. Potrivit directorului Serviciului Public de Administrare Creşe din cadrul Primăriei Constanţa, Cezara Popescu, celor mici nu li se va mai da doar carne de pui, care, în opinia specialiștilor, nu ar fi atât de sănătoasă, ci și carne de curcan, carne de vițel sau ficăței. Din meniul de la creșă nu vor lipsi nici legumele. Copiii vor putea consuma legume proaspete chiar și pe timp de iarnă. Așa că supele de morcovi, dovlecei, broccoli sau varză de Bruxelles vor fi la ordinea zilei în creșele din Constanța. Nici cartoful nu se va mai număra printre alimentele de bază, iar pâinea albă, despre care se știe că este nocivă pentru organism, va fi înlocuită cu pâine cu semințe - o sursă importantă de vitamine și minerale. La micul dejun, copiii vor consuma iaurturi sau piureuri din fructe și budinci. Un exemplu de gustare este cea de la ora 16.00, când copiii vor primi mâncare sănătoasă - fie un iaurt cu bucăți de pere, fie piure de banane, fructe de pădure, hrișcă sau ovăz. Specialiștii constănțeni vor încerca să schimbe unele din obiceiurile rele din alimentația copiilor. Medicul primar Brândușa Jipescu alături de nutriționistul Nela Pricop, din cadrul Serviciului Public de Administrare Creşe, ajutate de o bucătăreasă, vor construi rețete pentru noile meniuri pe care, ulterior, creșele constănțene le vor pune în aplicare. ”Dacă nutriționiștii ne recomandă introducerea în alimentație a unor astfel de produse noi, nu putem decât să ne bucurăm. Asta înseamnă că este mai bine pentru buna creștere și dezvoltare a copiilor noștri”, a spus bucătăreasa Serviciului, Mariana Purentea. Pentru bunăstarea copiilor lor, părinții vor plăti cu 6 lei mai mult față de suma pe care o achitau până în prezent. Două mese principale și două gustări se vor încadra în suma de 12 lei. În zilele în care copiii vor lipsi de la creșă, părinții nu vor plăti nimic. ”Creșterea prețului este justificată, pentru că mâncărurile vor fi mai sănătoase și, totodată, mai scumpe. Și până acum le erau asigurate copiilor caloriile și proteinele necesare. Nu am avut niciodată incidente în ceea ce privește mâncarea, însă mereu este loc de mai bine. Schimbarea vine pe fondul HG 904/2014, care a intrat în vigoare din 21 octombrie și se va aplica începând de la 1 decembrie”, a declarat Cezara Popescu. La rândul ei, municipalitatea suportă celelalte cheltuieli din creșă, care ajung, pentru un copil, până la 1.500 de lei lunar, potrivit Cezarei Popescu. În Constanța funcționează cinci creșe, în care sunt educați peste 400 de copii. Părinții au răspuns deja pozitiv la ideea schimbării meniului. Și asta deoarece românii au început să se intereseze din ce în ce mai mult de tema nutriției. În anii trecuți, în topul vânzărilor în librării s-au numărat multe cărți despre cum să gătim și să mâncăm mai bine.