Alimentaţia în Post

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alimentaţia în Post

Sănătate 01 Martie 2011 / 00:00 659 accesări

În perioada Postului, multe persoane au tendinţa să neglijeze alimentaţia, mai ales că noul regim alimentar o impune, ortodocşii fiind extrem de restrictivi în acest sens. Astfel, sănătatea este, încet, dar sigur, afectată. Nu de puţine ori, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa au ajuns zeci de cazuri cu probleme severe de sănătate, după perioada de abstinenţă a alimentelor care aduc un aport de vitamine organismului. Medicii au explicat că organismul are nevoie de alimente energizante şi diverse, bogate în vitamine şi minerale atât de necesare perioadei de trecere de la iarnă la primăvară. Persoanele care aleg să ţină întregul post trebuie să consume alimente bogate în proteine, carbohidraţi, vitamine şi minerale. De exemplu, fasolea, care prin compoziţie conţine fier şi proteine, înlătură riscul de astenie şi anemie. Şi ciupercile sunt recomandate în Post. Ele conţin multe proteine, aşa că pot înlocui carnea şi aportul ei nutritiv cu succes. Mierea este o inegalabilă sursă de energie pentru toate vârstele, poate înlocui produsele de patiserie şi cofetărie. Fructele uscate, precum caisele, prunele, curmalele, smochinele ori stafidele sunt adevărate bombe energizante. Conţin fibre, minerale şi vitamine şi potolesc şi satisfac foamea de dulce care uneori dă navală. Nucile, migdalele, fisticul şi alunele sunt săţioase şi hrănitoare şi pot înlocui gustarea dintre principalele mese. Se ştie deja că laptele şi iaurtul de soia pot înlocui, pe toată perioada postului, produsele pe bază de lapte de vacă. Medicii susţin că lipsa vitaminei B12, care se găseşte, cel mai frecvent, în produsele de origine animală, duce la oboseală, palpitaţii, dar şi dificultăţi de concentrare.

Taguri articol


12