Alimentaţia sănătoasă nu este neapărat şi chinuitoare!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Maeştrii bucătari Horia Vârlan şi Cezar Munteanu:

Alimentaţia sănătoasă nu este neapărat şi chinuitoare!

Monden 26 Martie 2011 / 00:00 647 accesări

Pavilionul Expoziţional a găzduit, miercuri, în cadrul Salonului de Dotări Hoteliere şi Alimentaţie Publică organizat de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Constanţa, o interesantă demonstraţie de artă culinară realizată de maeştrii bucătari Cezar Munteanu şi Horia Vîrlan. Show-ul, desfăşurat sub egida „Food and Bar Magazine”, a oferit soluţii şi echipamente profesionale pentru bucătărie. Cei doi profesionişti le-au dat constănţenilor câteva repere utile pentru o alimentaţie sănătoasă.

Nicio masă sănătoasă fără... dulciuri! Ne putem bucura de prăjituri, fără a face compromisuri cu sănătatea? La această întrebare ne-a răspuns un expert în produsele de cofetărie, Cezar Munteanu: „Este foarte important echilibrul caloric pe care îl realizezi ca bucătar profesionist. Vorbind de prăjituri, funcţionează şi formula „nicio masă fără dulce”. Pentru că, după o masă „lejeră”, se acceptă un plus de calorii din desert, trebuie să fim atenţi ce mâncăm înainte de dulciuri. De exemplu, dacă alegem o salată, ne permitem o prăjitură, dar dacă nu putem renunţa la o friptură delicioasă, putem să alegem un desert mai uşor, eventual cu fructe, care să ajute „arderile”.

Viaţa spirituală, armonizată cu o alimentaţie sănătoasă. Românilor care nu se raportează doar statistic la calendarul ortodox, maestrul bucătar Horia Vîrlan, foarte apreciat şi în unele bucătării de lux internaţionale, le recomandă o alimentaţie de post lipsită de tentaţiile dubioaselor produse de super-market. „Mâncarea de post cea mai bună este cea tradiţională! Nu recomand pateurile, caşcavalul sau alte preparate aşa-zis vegetale, care se comercializează prin mall-uri pentru că nu sunt foarte sănătoase. Mai ales în această perioadă, când încep să apară verdeţurile de primăvară, vă sfătuiesc să consumaţi legume, spanac, ştevie sau orez, care, cu cât au o calitate mai bună, cu atât este mai bine pentru sănătate. Menţionez că această combinaţie de verdeţuri şi orez ajută la scăderea colesterolului şi la fluidizarea sângelui. Pentru aportul de fibre, recomand mâncarea cu mazăre sau fasole verde congelate ori fasolea uscată. De asemenea, supele creme sau simple de legume, varza călită sau nouă, sărmăluţele cu orez care se pot mânca şi reci, ori peştele atunci când este „dezlegare” în calendarul religios, constituie o alternativă foarte gustoasă şi sănătoasă de hrană pentru cei ce postesc”, a precizat Horia Vîrlan. Întrebat ce părere are despre preparatele care folosesc caşcaval vegetal, apreciatul maestru bucătar a menţionat, amuzat: „Caşcaval de post?!? Nu există aşa ceva! Nu discut de faptul că ar putea conţine vreun ingredient de origine animală, dar nu recomand acest produs pentru sănătate, conţine o mulţime de E-uri”.

Pentru că un rol major în reuşita unor produse culinare sănătoase îl joacă şi echipamentul cu care este dotată o bucătărie, Ana-Maria Crivăţ, PR-manager în cadrul unei cunoscute firme specializate care şi-a prezentat produsele în cadrul show-ului culinar de la Pavilionul Expoziţional, a menţionat: „Acest concept de eveniment are succes, oamenii sunt atraşi de demonstraţiile făcute de bucătari valoroşi de talia lui Vârlan, este altceva decât un târg clasic. Locaţia este, de asemenea, foarte avantajoasă pentru acest tip de prezentări. Noi oferim echipament import Italia, ne orientăm spre produse de calitate, nu spre preţuri mici, ca lumea să rişte, peste câteva luni, să se plimbe cu „chilipirurile” prin service. Criza şi-a spus cuvântul în sensul că s-au rearanjat strategiile, iar cei mai deştepţi punctează în această perioadă”.



12