Alimentaţie împotriva cancerului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alimentaţie împotriva cancerului

Sănătate 08 Februarie 2010 / 00:00 762 accesări

O alimentaţie corectă poate să împiedice apariţia diferitelor forme de cancer, spune master european în Educaţie pentru Sănătate şi Programe de Sănătate, totodată şi şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Loti Popescu. Fructele, zarzavatul, leguminoasele, cerealele integrale şi ierburile aromate conţin substanţe active care pot preveni îmbolnăvirea de cancer. Legumele, cum ar fi broccoli, anihilează efectul cancerigenelor, adică al substanţelor chimice din mediul înconjurător şi al conservanţilor alimentari. “Substanţele existente în crucifere (varza, conopida, broccoli etc.) şi cele din usturoi, pot să împiedice acest proces. Recent s-a constatat ca legumele din familia cruciferelor (varza, conopida, broccoli) pot activa şi la om o anumită enzimă din ficat, care îl protejează împotriva cancerului. Numele ei prescurtat este GST”, spune dr. Popescu, care adaugă că nu este suficient doar să mâncăm cât mai multe legume pentru a ne apara de cancer. Ar trebui să mâncăm şi mai multe cereale, mai ales soia. În cereale ca: ovăz, grâu sau mei există o multitudine de substanţe anticancerigene, dar mai cu seamă în produsele din cereale integrale. “O mare parte a substanţelor active se află în învelişul exterior al boabelor. Acestea stopează cancerul de colon”, explică medicul şef. Soia conţine hormoni naturali, care sunt o mare speranţă pentru prevenirea cancerului de sân. Hormonii vegetali reduc efectul estrogenilor proprii organismului. Ei împiedică celulele din ţesuturile hormonodependente (de exemplu, din sâni sau prostată) să se transforme în celule canceroase.

SUBSTANŢE CE “UCID” CELULELE CANCEROASE. “Resveratrolul din struguri şi din vinul roşu poate declanşa apoptoza celulei canceroase. În laborator s-a descoperit că acelaşi efect îl are şi varza de Bruxelles. Rădăcina de tătăneasă se compune în proporţie de 30% din inulină, o fibră care fixează subsţantele cancerigene şi le împinge spre canale, reducând astfel riscul îmbolnăvirii de cancer la colon. Conform unor studii canadiene, creşterea consumului zilnic de fibre cu 13 g ar fi suficientă pentru a reduce la jumătate riscul cancerului de colon”, mai precizează dr. Loti Popescu. Eficiente sunt, de asemenea, cerealele şi morcovii. Un alt medicament împotriva cancerului este iaurtul. Bacilii lactici din alimentele fermentate: varza acră, brânza, iaurtul - pot fixa şi ei subsţantele toxice din intestin, care sunt, astfel, eliminate.



12