Alimentaţie pentru o inimă sănătoasă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alimentaţie pentru o inimă sănătoasă

Justiție 24 Februarie 2009 / 00:00 701 accesări

Pentru a avea o inimă sănătoasă, medicii susţin că trebuie să avem mare grijă la ce mîncăm. “Este importantă o alimentaţie săracă în grăsimi saturate, cum sînt cele de origine animală, pentru că acestea duc la formarea de colesterol. Încercaţi să păstraţi o dietă săracă în sodiu, adică folosirea cu prudenţă a sării, a alimentelor conservate, semipreparate care conţin sare “ascunsă””, explică şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (ASPJ) Constanţa, dr. Loti Popescu. Este foarte importantă menţinerea unei greutăţi corporale normală sau încercarea atingerii unei greutăţi normale în cazul persoanelor supraponderale. Medicul susţine, de asemenea, că cel mai important aspect al alimentaţiei potrivite pentru menţinerea sănătăţii inimii este consumul de fructe proaspete şi legume, dar nu trebuie uitate nici cerealele, toate acestea fiind surse importante de fibre. „Alegeţi laptele cu minimum de grăsime sau laptele degresat, în locul celui integral. Eliminaţi alimentele prăjite, înlocuindu-le cu cele fierte, înăbuşite sau cele preparate la cuptor. Folosiţi la gătit uleiuri care conţin grăsimi nesaturate, iar cele saturate în cantităţi foarte mici, precum cel de măsline, care este un adevarat elixir al menţinerii sănătăţii, uleiul de porumb, soia ş.a.”, recomandă dr. Popescu. Tot pentru o inimă sănătoasă este indicat să se mănînce alimente sărace în calorii. Este bine ca smîntîna sau maioneza să fie înlocuite cu iaurtul degresat sau cu smîntîna parţial degresată. Şi brînza grasă sau cea sărată poate fi înlocuită cu cea fără grăsimi şi eventual desărată. „Folosiţi mirodeniile pentru condimentarea legumelor, în loc de sare şi unt. Înlocuiţi pîinea albă cu cea integrală, neagră, cu seminţe. Renunţaţi la gustările săţioase constînd în sandwich-uri şi înlocuiţi-le cu fructe sau legume proaspete”, recomandă medicul şef. Este foarte important să se citească atent etichetele alimentelor cumpărate. Informaţia care interesează este cea referitoare la „factorii nutritivi”: conţinutul total de grăsimi, grăsimile saturate/nesaturate, colesterolul şi cantitatea de sodiu. Valoarea acestor factori trebuie să fie sub nivelul de 5% pentru ca alimentul să fie indicat într-o dietă sănătoasă. „Poţi reduce riscul de a dezvolta boli cardiace mîncînd sănătos. Pentru o inimă sănătoasă trebuie să se consume mai puţine grăsimi, mai puţin sodiu, mai puţine calorii, mai multe fibre”, mai spune dr. Loti Popescu.

Taguri articol


12