Alimentaţie sănătoasă prin reglarea deficitelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alimentaţie sănătoasă prin reglarea deficitelor

Politică 10 Februarie 2009 / 00:00 615 accesări

Medicii susţin că, în general, creşterea în greutate este privită ca urmare a unui aport crescut din anumite grupe alimentare. “Dar, kilogramele în plus apar şi ca urmare a unor dezechilibre, prin carenţe. Uneori, carenţa de calciu, magneziu şi potasiu în alimentaţie poate genera creştere în greutate”, declară dr. Loti Popescu, master european promovarea sănătăţii şi educaţie pentru sănătate, totodată şi şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate (BPPSEPS), din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa. Ea spune că lipsa calciului dezactivează enzimele implicate în metabolism. „Dietele foarte bogate în proteine, mai ales la marii mîncători de carne, cauzează pierderi de calciu din organism”, a mai spus medicul şef, care face cunoscute alimentele care conţin calciu. Calciul poate fi luat din: conopidă, varză creaţă, mazăre, broccoli, seminţe de susan, seminţe de floarea-soarelui s.a.. Absenţa magneziului din alimentaţie cauzează pofta de dulce, de zahăr. „Magneziul poate fi adus în organism din: migdale, mere, avocado, ţelină, orez brun, curmale, peşte, pătrunjel ş.a.”, explică dr. Loti Popescu. Pe de altă parte, absenţa potasiului este remarcată mai ales la persoanele supraponderale, marii băutori de cafea, cei care consumă mult zahăr, alcool, la cei care folosesc laxative şi diuretice. „Potasiul este de ajutor activităţii inimii şi contribuie la reglarea echilibrului apei în organism. În general, cînd potasiul este în deficit, concentraţia de sodiu este foarte ridicată”, explică medicul şef. Dacă nivelul potasiului este scăzut în organism, acesta depozitează cantităţi mari de acizi care rezultă din alimentele nesănătoase. Dacă nivelul potasiului este normal, organismul poate ataca mult mai eficient acizii nedoriţi. „Tendinţa de a mînca alimente semipreparate cu o cantitate de sare „ascunsă” face ca necesarul de potasiu să crească. Ca şi surse de potasiu menţionez: caise, banane, morcovi, cod, pătrunjel, mazăre, somon, sardine, spanac, cereale integrale”, a conchis şeful BPPSEPS Constanţa.

Taguri articol


12