Există o serie de alimente imunostimulatoare, între acestea unele legume, alimentele fermentate, peștele, ceapa și usturoiul, dar și fructe și chiar condimente, susțin nutriționiștii. Astfel, broccoli este o legumă care include în compoziția sa un complex de nutrienți cu potențial efect antioxidant, anti-inflamator și detoxifiant, fiind un aliment imunostimulator și un adevărat agent anticancerigen. ”Compoziția sa nutrițională specială furnizează și alte beneficii (protector cardiovascular și al sănătății ochiului), făcându-l un aliment esențial al oricărei diete echilibrate”, afirmă nutriționistul Lygia Alexandrescu, citată de Agerpres. De asemenea, alimentele fermentate bogate în probiotice, în special chefirul, stimulează sistemul imunitar. Alexandrescu spune că probioticele sunt considerate elemente benefice sănătății umane, datorită faptului că echilibrează balanța dintre bacteriile bune și cele care produc boli la nivelului sistemului nostru digestiv. ”S-a constatat că majoritatea culturilor folosite la prepararea chefirului prezintă această rezistență naturală și prin consumul regulat de chefir se reduc incidența și severitatea a numeroase forme de diaree, se ameliorează simptomele infecțiilor, are efect imunomodulator în tratamentul alergiilor, astmului și al eczemei și micșorează efectele adverse datorate tratamentelor cu antibiotice”, a explicat nutriționistul. Totodată, peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, putând înlocui cu succes orice fel de carne. Morcovul și dovleacul sunt cele mai importante surse alimentare de beta-caroten, efectul acestui nutrient asupra sănătății fiind studiat clinic, organismul putând beneficia de protecție împotriva radicalilor liberi, substanțe care distrug membrana celulară.