Introducerea taxei pe fast-food ar putea duce la creşterea, în medie, cu peste 20% a preţului la alimente, dar şi la disponibilizarea a peste 36.000 de salariaţi, respectiv 20% din personalul din industria alimentară, potrivit reprezentanţilor patronatelor. Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat, ieri, în cadrul unei dezbateri publice privind introducerea taxei pe fast-food, că preţul alimentelor ar creşte în medie cu peste 20%, dar vor fi produse al căror preţ va fi majorat şi cu mai mult de 30%. La rândul său, preşedintele Federaţiei din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, a afirmat că introducerea taxei ar putea duce la disponibilizări. Taxa pe fast-food va fi percepută de luna viitoare şi impusă companiilor care produc, importă sau prepară produse tip fast-food, de patiserie-cofetărie, snacksuri, chipsuri, precum şi băuturi răcoritoare, cuantumul contribuţiei urmând să fie stabilit prin negocieri cu firmele respective. În replică, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) au declarat că cifrele avansate de reprezentanţii patronatelor din alimentaţie, privind instituirea unei contribuţii pentru descurajarea consumului de produse nesănătoase având conţinut crescut de sare, grăsimi, zahăr, aditivi alimentari sunt nerealiste şi nu au bază de calcul. Potrivit unui comunicat, Ministerul Sănătăţii nu a stabilit, până în 1 februarie, lista produselor alimentare nerecomandate care ar putea fi taxate şi nici cuantumul de contribuţii. De asemenea, nu au fost avansate cifre pe baza cărora ar putea fi calculate majorări de preţuri la alimente sau disponibilizări de personal. “Oficialii MS atrag atenţia reprezentanţilor asociaţiilor profesionale din acest sector să nu folosească intenţia MS privind descurajarea consumului de alimente nesănătoase ca un pretext pentru introducerea, nejustificat, a propriilor intenţii şi măsuri care pot afecta populaţia”, potrivit documentului.