În perioada 26 - 28 septembrie, specialiști ai Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au desfăşurat la nivel naţional un control asupra modului de respectare a prevederilor produselor alimentare comercializate în chioşcurile care îşi desfăşoară activitatea în incinta unităţilor de învăţământ. Au fost verificați 336 de operatori economici, iar în urma neregulilor constatate s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare de produse alimentare în valoare de 2.651 lei, care prezentau data durabilităţii minimale depăşită sau caracteristici care le făceau improprii consumului uman. „S-au aplicat 287 de sancţiuni contravenţionale constând în 111 amenzi contravenţionale însumând 311.900 lei şi 176 avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor”, anunță ANPC.
Iată abaterile constatate: produse care prezentau modificări organoleptice (aveau consistență moale, albicioase); produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită; comercializarea de produse alimentare nerecomandate şcolarilor - diverse sortimente de covrigei, pufuleţi; lipsa informaţiilor obligatorii care trebuiau oferite consumatorilor - diverse produse fără a avea informaţii traduse în limba română; informaţii ilizibile - data durabilităţii minimale era ilizibilă; lipsa elementelor de identificare de pe etichetă; nerespectarea condiţiilor de depozitare - alimentele nu erau păstrate la temperatura indicată de producător; lipsa informaţiilor referitoare la meniul zilnic, precum şi cantităţile nete aferente preparatelor servite; starea de igienă a bucătăriei necorespunzătoare: pardoseală spartă pe alocuri, pereţi neigienizați, veselă ciobită, arsă, ustensile din bucătărie învechite, cu urme de rugină. Pentru toate acestea s-a notificat Direcţia de Sănătate Publică. ANPC nu a dat publicității numele societăților comerciale prinse cu nereguli.