Alimente numai bune de consumat dacă ești diagnosticată cu cancer la sân!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alimente numai bune de consumat dacă ești diagnosticată cu cancer la sân!

Sănătate 07 Martie 2017 / 16:31 571 accesări

Se știe foarte bine că alimentația are un rol extrem de important în menținerea stării de sănătate. Alimentele din soia sunt sigure pentru a fi consumate de femeile diagnosticate cu cancer la sân, putând fi chiar benefice pentru sănătatea acestora, a demonstrat o nouă cercetare publicată luni în jurnalul ''Cancer'' al Societății Americane pentru Cancer, informează Medical Xpress și EurekAlert!, scrie Agerpres. Rezultatele cercetării ar putea ajuta la rezolvarea controverselor cu privire la potențiala asociere dintre consumul de soia și cancerul de sân. Produsele din soia se numără printre cele mai sănătoase alimente pentru dieta omului, însă conținutul bogat în estrogen al acestei plante leguminoase a stârnit îngrijorare cu privire la potențialul risc de cancer de sân din cauza influenței pe care nivelurile mari ale acestui hormon le-ar putea avea asupra creșterii și răspândirii celulelor canceroase.

''În cadrul studiilor de laborator s-a demonstrat că izoflavonele - componentele din soia care au proprietăți similare estrogenului - încetinesc răspândirea celulelor canceroase, iar analizele epidemiologice efectuate pe femei din Asia de Est cu cancer de sân au relevat o legătură între aportul ridicat de izoflavone și reducerea mortalității; însă, alte cercetări au sugerat că efectele izoflavonelor, similare estrogenului, pot reduce eficacitatea terapiilor hormonale folosite pentru tratarea cancerului de sân'', susține dr. Fang Fang Zhang de la Școala Friedman pentru Știința și Politica Nutriției din cadrul Universității Tufts. "Din cauza acestei disparități, a rămas o necunoscută dacă aportul de izoflavone ar trebui încurajat sau evitat în ceea ce privește pacientele cu cancer la sân", a explicat aceasta. Pentru a face lumină, dr. Zhang și colegii săi au studiat relația dintre consumul de izoflavone și decesele a 6.235 de femei din Statele Unite și Canada, care primiseră diagnosticul de cancer de sân. Pe o durată de circa nouă ani, cele care au mâncat cantități importante de izoflavone au prezentat un risc cu 21% mai mic de deces în comparație cu femeile care au inclus în dieta lor cantități mai mici de izoflavone.

Rezultatul a fost, în cea mai mare parte, limitat la femeile cu celule mamare canceroase cu receptori hormonali negativi și la femeile care nu urmau o terapie anti-estrogenică, precum tamoxifenul (care blochează efectul estrogenului). Spre deosebire de alte cercetări realizate anterior, aportul ridicat de izoflavone nu a fost asociat cu un procent mai mare de mortalitate în rândul femeilor care au beneficiat de terapie hormonală. ''Pe baza rezultatelor noastre, nu se observă niciun efect negativ al consumului de alimente din soia printre femeile tratate cu terapie endocrină'', a completat dr. Zhang. "În cazul femeilor cu cancer de sân cu receptori hormonali negativi, produsele alimentare din soia ar putea avea un efect protector. La femeile care nu au beneficiat de tratament bazat pe terapia endocrină s-a observat o asociere mai mică, însă semnificativă din punct de vedere statistic", a explicat cercetătoarea. Peste 20% dintre pacientele cu cancer cu statut estrogenic sau progesteronic au receptori hormonali negativi, acestea având mai puține șanse de supraviețuire, spre deosebire de cazurile cu receptori hormonali pozitivi.

"Descoperirile noastre sugerează că șansele de supraviețuire ar putea fi mai mari în cazul pacientelor care au un consum mai mare de izoflavone", a notat Esther John de la Institutul pentru Prevenirea Cancerului din California, potrivit sursei citate.

Cercetătorii notează că în cadrul studiului au fost luate în calcul doar sursele de izoflavone obișnuite în alimentație, nu și cele prezente în suplimente. Modul în care izoflavonele acționează asupra celulelor mamare canceroase nu este încă cert, însă oamenii de știință au evidențiat că acestea au, printre altele, efecte antioxidante, antiinflamatorii și antiangiogenetice care ar putea influența persistența și răspândirea tumorii.

Taguri articol


12