Temperaturile ridicate ale aerului, înregistrate în ultima lună şi prognozele date de meteorologi pentru această vară nu i-au lăsat indiferenţi pe reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Pentru a veni în sprijinul populaţiei, preşedintele ANPC, secretarul de stat Dan Vlaicu, a dispus ca, pînă la sfîrşitul lunii august, inspectorii oficiilor judeţene să supravegheze pieţele unităţilor de alimentaţie publică (unităţi fast-food, restaurant autoservire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berarii). Această acţiune de control va fi prioritară pentru inspectorii ANPC, care vor monitoriza în egală măsură unităţile din mediul urban şi cele din rural. În perioada 25 - 29 iunie, controlul desfăşurat la nivel naţional a cuprins 571 de unităţi de alimentaţie publică, din care 30% din mediul rural. „Au fost verificate aprox. 100 tone de alimente, materii prime şi preparate culinare, constatîndu-se că 11 tone nu se încadrau în prevederile legale în vigoare”, se precizează într-un comunicat de presă al ANPC. Ca urmare a deficienţelor constatate, inspectorii au oprit definitiv de la comercializare şi utilizare aprox. 600 kg de alimente care puteau pune în pericol sănătatea consumatorilor. Totodată, au fost scoase temporar din consum aprox. 5.000 kg. „Au fost aplicate 314 amenzi contravenţionale, în valoare de peste 737.350 lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor”, se sprecifică în comunicat.