Alimente pentru sezonul cald

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alimente pentru sezonul cald

Sănătate 26 Iulie 2012 / 00:00 378 accesări

Pentru a face faţă mai uşor efectelor produse de caniculă asupra organismului uman, alimentaţia trebuie să fie uşoară, susţine şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, totodată master european pe probleme de sănătate, dr. Loti Popescu. Pentru a evita “răcorirea cu îngheţată”, ea recomandă fructele de sezon. De exemplu, pepenele verde. Miezul conţine peste 95% apă, 0,3% protide, 1% acizi organici, 3-5% hidraţi de carbon, 60 mg% potasiu, cantităţi foarte mici de sodiu, 4 mg% calciu, 5 mg% fosfor, 0,2 mg% fier, vitamina A, câte 0,02 mg% din vitaminele B1 şi B2, 0,1 mg% niacină şi cca 3 mg% vitamina C. Pepenele verde conţine 12 kcal/100 g miez. Ca şi recomandări, ea spune că datorită conţinutului ridicat în apă, are proprietăţi diuretice. „Se recomandă în litiaze renale şi ale vezicii urinare, în hiperuricemii (gută) prin acţiunea sa diuretică - se fac cure de sezon, câte 1-2 kg /zi”, spune medicul. În medicina tradiţională, adaugă ea, seminţele de pepene verde (şi de pepene galben) se recomandă în litiaza renală şi biliară, indicaţie terapeutică ce pare a fi explicată prin existenţa în seminţe a unei enzime cu acţiune litotritică. (A.G.)

Taguri articol


12