Alimente periculoase pentru sănătate, ce e de făcut...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Educaţie pentru sănătate

Alimente periculoase pentru sănătate, ce e de făcut...

Sănătate 16 Noiembrie 2011 / 00:00 934 accesări

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa continuă campania de informare privind prevenirea cancerului. Şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul DSPJ, dr. Loti Popescu, vorbeşte despre factorii implicaţi în generarea cancerelor. Printre alimentele periculoase pentru sănătate, cu risc cancerigen, se numără şi cele care sunt preparate necorespunzător. Astfel, spune dr. Popescu, prăjitul pe grătar cu cărbuni de lemn produce benzopiren. „Grătarele cu gaz sau electrice sunt mult mai inofensive. Carnea afumată conţine de 50 ori mai mult benzopiren decât cea neafumată”, mai explică medicul.

JUMĂTATE DE KILOGRAM DE FRIPTURĂ PE CĂRBUNI CONŢINE TOT ATÂTA BENZPIREN (AGENT CANCERIGEN) CA ŞI 600 DE ŢIGĂRI

Acrylamida se formează atunci când alimentele bogate în carbohidraţi (cereale ca orez, cartofi) sunt prăjite sau coapte. Astfel, primejdios este consumul exagerat de prăjeală din pâine, biscuiţi, fulgi de cereale şi mai ales din cartofi (cartofii prăjiţi şi chips-urile). Conţinutul în acrylamide din cartofi este cu atât mai mare, cu cât tuberculii conţin mai mult zahăr (când sunt ţinuţi la rece) sau temperatura de preparare este mai mare. Consumul prelungit de acrylamida duce la distrugerea nervilor, afectarea fertilităţii masculine şi chiar la apariţia cancerului. Produsele care rezultă din metabolizarea unui exces de proteine duc la procese tumorigene. Astfel, carnea, după ce a fost digerată, lasă în urmă aminele. Acestea pot reacţiona cu nitriţii care se găsesc în apa de la robinet, conserve etc. şi se formează nitrozaminele care pot declanşa cancerul.

CE SE RECOMANDĂ Medicii recomandă evitarea cărnii, care consumată în exces încarcă organismul cu uree şi acid uric, ceea ce solicită mult rinichii. „De aici pot apărea litiaza, guta, leziuni vasculare, ateroscleroza etc. - în special carnea roşie (porc, vită, miel) consumată în cantitate mare, carnea la grătar şi prelucrată (salam, cârnaţi, bacon, hamburgerii) poate produce cancer de intestine (British Medical Journal)”, spune dr. Loti Popescu. Ea a explicat că vinovată este amina heterociclică care se formează la suprafaţa cărnii când este prăjită, coaptă sau pusă pe grătar. De asemenea, se recomandă evitarea cartofilor prăjiţi şi a alimentelor prăjite, evitarea poluării de orice fel, evitarea automedicaţiei. O atenţie deosebită trebuie acordată atunci când vine vorba de folosirea coloranţilor, conservanţilor, dar şi aditivilor.

Taguri articol


12