Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa au desfăşurat, în perioada 15 - 21 iunie, 280 controale în unităţile economice de pe litoral. Au fost verificate şi controlate tîrguri, exploataţii profesionale, cabinete veterinare, pieţe agroalimentare, laboratoare de cofetărie - patiserie, depozite, fabrici de pîine şi depozite seminţe de consum. În urma controalelor, au fost confiscate şi retrase de la vînzare 1.327 kg de carne, 914 litri de lapte, 163 kg de peşte şi alte produse alimentare în valoare totală de 19.444 de lei. Potrivit DSVSA Constanţa, au fost aplicate 20 de amenzi în valoare de 45.500 de lei pentru manipularea, comercializarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea produselor alimentare în două magazine, un supermarket, 15 unităţi de alimentaţie publică, o patiserie şi două societăţi private. Totodată, inspectorii DSVSA au aplicat o amendă în valoare de 1.500 de lei într-un adăpost pentru animale şi nouă avertismente. Totodată, inspectorii detaşaţi în cadrul “Comandamentului Sezon Estival 2009” au verificat, tot săptămîna trecută, 135 de unităţi de alimentaţie de pe litoral şi au aplicat amenzi în valoare de 123.000 lei. Astfel, pe 16 iunie au fost verificate 18 unităţi şi au fost aplicate sancţiuni în valoare de 6.000 lei, alte 36 de unităţi au fost verificate pe 17 iunie, veterinarii fiind nevoiţi să aplice amenzi de 20.500 de lei, dar şi alte 35 de unităţi pe 18 iunie. Principalele nereguli descoperite de către inspectori au fost nerespectarea cerinţelor de igienă privind depozitarea şi manipularea produselor alimentare şi neasigurarea regimului optim de temperatură. Sancţiunile au constat în aplicarea de amenzi în valoare de 24.000 lei şi reţinerea de la consum a unei cantităţi de 42 de kg de carne şi produse din carne, în valoare de 500 lei. În acelaşi timp, inspectorii veterinari au mai verificat 46 de unităţi cu profil alimentar de pe litoral, unde au aplicat 13 amenzi în valoare de 67.500 lei, dar au emis şi o ordonanţă de interzicere a activităţii într-o braserie.