O alimentaţie sănătoasă în cazul copiilor nu înseamnă doar reducerea riscului de obezitate, diabet şi boli de inimă, ci şi evitarea afecţiunilor aparatului urinar. Mai mult, unele alimente pot fi toxice pentru rinichi, dacă sunt consumate la o vârstă nepotrivită sau într-o cantitate prea mare. Carnea, sarea, alimentele de tip fast-food, băuturile acidulate, dar şi unele medicamente pot dăuna copiilor dacă sunt consumate la vârsta nepotrivită. Şi asta pentru că rinichiul nu este capabil să metabolizeze şi se poate ajunge chiar la insuficienţă renală. Aflăm mai multe detalii de la prof. dr. Mihaela Bălgrădean, medic primar pediatru, șef secție Nefrologie, la spitalul Marie Curie. „În perioada de dezvoltare a copilului, întâlnim mai multe etape care sunt fiziologice şi care fac parte din creşterea şi dezvoltarea lui. În primele luni de viaţă şi până la vârsta de doi ani, funcţia renală nu este pe deplin dezvoltată. Astfel, copilului îi este imposibil să metabolizeze corect anumite alimente.
Există etape în ceea ce priveşte alimentaţia. Astfel că, în primele patru, şase luni de viaţă, este indicat să primească o alimentaţie exclusiv lactată, ideal ar fi cu lapte de mamă. Mai târziu se începe şi diversificarea alimentaţiei cu legume şi mai târziu cu fructe şi şi mai târziu cu tot ce înseamnă cereale şi progresiv cu proteine, fie din cereale solide, şi mai târziu cu cele din carne. Carnea trebuie introdusă spre vârsta de şase, şapte luni.
Sarea este nocivă pentru copiii mici. Recomandările de a nu utiliza sare până la vârsta de un an sunt universale. Aşa cum nu este recomandat să se administreze lapte de vacă copilului cu vârsta de până un an,” explică prof. dr. Mihaela Bălgrădean.