Alimentele cel mai frecvent contaminate!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pe timp de caniculă

Alimentele cel mai frecvent contaminate!

Sănătate 11 Iulie 2012 / 00:00 505 accesări

Se ştie deja că, pe o vreme caniculară, dacă alimentele pe care le dorim să le consumăm sunt depozitate necorespunzător, adică la temperaturi mult prea mari, acestea se pot altera şi pot produce boli severe. Şeful Biroului de programe de sănătate şi educaţie pentru sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Loti Popescu, menţionează alimentele frecvent contaminate din cauza depozitării neadecvate: carnea şi produsele din carne (conserve), peştele, laptele şi produsele lactate (frişcă, smântână, brânză, iaurt s.a.), ouăle (mai ales cele de raţă), preparatele culinare din alimente contaminate (prăjituri, îngheţată, cremă, maioneză, piureuri s.a.). „Personalul angajat în servicii publice (bucătari, ospătari, cei care vin în contact cu alimentele) reprezintă surse de infecţie cu stafilococ, astfel că examenul medical periodic este obligatoriu pentru aceşti angajaţi”, a adăugat medicul şef. Dacă există la acest tip de personal infecţii ale mâinilor (panariţii, furuncule, abcese s.a.), infecţii ale unghiilor, igienă personală deficitară, responsabilitatea epidemiilor generate este a angajatorilor. De asemenea, purtătorii nazal de stafilococ pot contamina orice aliment, îndeosebi laptele şi produsele lactate. Toxiinfecţia alimentară este mai gravă la vârste mici şi la vârstnici care se apără mai greu, adaugă dr. Popescu. În cazul în care contaminarea s-a produs, în funcţie de vârstă, organism, cantitatea de germeni (doza) cu care s-a produs contaminarea, tipul de germene, manifestările apar după 6 - 48 ore de la ingestia alimentului contaminat şi pot consta în: stare de rău general, dureri de cap, greaţă, vărsături, diaree (scaune apoase, galben-verzui, cu mucozităţi, fetide, +/- sânge, +/- febră), semne de deshidratare.

Taguri articol


12