Alimentele naturale, aproape un lux pentru români

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alimentele naturale, aproape un lux pentru români

Eveniment 03 Septembrie 2007 / 00:00 687 accesări

Se spune că sîntem ceea ce mîncăm şi că sănătatea depinde în mare parte de alimentele pe care le consumăm. Mai mult din comoditate sau chiar din neştiinţă, românii nu se arată prea interesaţi dacă alimentele cumpărate conţin celebrele E-uri sau sînt obţinute pe cale naturală. Din motive financiare, dar şi pentru a putea face faţă concurenţei acerbe de pe piaţa românească, producătorii adaugă la fabricarea produselor aditivi alimentari care sînt dăunători organismului uman. Directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii, Mihai Vişan, spune că mîncarea sănătoasă a devenit un lux pe care nu toată lumea şi-l permite. \"Această durată de comercializare a produsului ar fi foarte scurtă. De aici rezultă costuri mai mari, pierderi mai mari şi un preţ mai mare. Se vorbeşte foarte mult de alimente bio-ecologice, de alimente foarte bune, dar aceste alimente pînă şi în Occident nu ocupă mai mult de cîteva procente din piaţă. Asta pentru că sînt produse scumpe pe care populaţia nu şi le permite\", a declarat Vişan. Producătorii de carne, dar şi cei de iaurturi spun că folosesc aditivii alimentari pentru ca produsele să arate mai bine şi să se vîndă rapid. De altfel, E-urile sînt eficiente şi pentru închegarea fructelor în iaurturi. \"Dacă în acest container mare de fructe nu avem o anumită vîscozitate, în loc să se comporte ca o dulceaţă, unde toate vişinele stau peste tot în borcan, s-ar comporta ca un compot în care vişinele cad toate la fund\", a declarat Erika Iordache, manager al calităţii iaurturilor. Etichetele de pe ambalaje arată că în majoritatea produselor, de la pîine, mezeluri, băuturi alcoolice şi răcoritoare, la fructe, cereale şi legume modificate genetic, se regăsesc aditivi cancerigeni, extrem de nocivi sănătăţii. După unele studii de specialitate, un locuitor dintr-o ţară civilizată consumă circa 4,5 kg de aditivi alimentari pe an.

Taguri articol


12