Consumul zilnic de alimente pe bază de soia ar putea duce la scăderea semnificativă a cantităţii de spermă, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani şi publicat în ziarul “Human Reproduction”. “Am descoperit că bărbaţii ce au participat la studiu care au consumat cele mai mari cantităţi de alimente pe bază de soia au prezentat o reducere a cantităţii de spermă, în comparaţie cu aceia care nu au consumat deloc alimente din soia. A fost o diferenţă destul de mare”, a declarat doctorul Jorge Chavarro, de la Harvard School of Public Health din Boston. Acesta a precizat că studiile realizate pe animale au scos la iveală o legătură între consumul mare de fitoestrogeni, numiţi izoflavone şi infertilitate, însă pînă recent nu au fost observate efecte evidente asupra oamenilor. “Am vrut să ştim dacă soia poate afecta cantitatea spermei şi dacă are efecte asupra sistemului reproducător”, a mai spus Chavarro.
Specialiştii au studiat 99 de bărbaţi, care au consumat 15 feluri de alimente pe bază de soia, în perioada 2000 - 2006. Aceştia au oferit informaţii despre frecvenţa consumului şi despre cantităţile de alimente din soia, precum şuncă, burgeri, lapte, brînză, iaurt, îngheţată, consumate. Din cauza faptului că alimentele au niveluri diferite de izoflavone, cercetătorii au elaborat o listă standard a alimentelor pe bază de soia. Ei au împărţit participanţii la studiu în două grupuri, în funcţie de nivelul de soia consumat. Nivelul de consum cel mai ridicat de soia a fost echivalent cu o jumătate de porţie zilnic. Diferenţele dintre cele două grupuri au fost uimitoare. Bărbaţii care au consumat cele mai multe astfel de alimente prezentau cu 41 de milioane de spermatozoizi pe mililitru mai puţin decît ceilalţi. Cantitatea normală de spermă variază între 80 şi 120 de milioane de spermatozoizi pe mililitru. “Acest lucru demonstrează că alimentele pe bază de soia au efecte negative asupra sistemului reproducător, mai ales în ceea ce priveşte cantitatea spermei”, a explicat Chavarro.
Specialiştii au descoperit că influenţele alimentelor pe bază de soia asupra cantităţii spermei sînt vizibile în cazul bărbaţilor supraponderali sau obezi, din pricina nivelului mai mare de hormoni sexuali. Chavarro a precizat că rezultatele studiului trebuie confirmate şi de alte analize asupra efectelor alimentelor pe bază de soia.