Alina Bica îl așteaptă pe Coldea să vorbească

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alina Bica îl așteaptă pe Coldea să vorbească

Justiție 18 Ianuarie 2017 / 20:20 783 accesări

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica a declarat miercuri că Florian Coldea, fost prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, nu va păți nimic, "indiferent ce va face", atâta vreme cât Laura Codruța Kovesi va rămâne la conducerea DNA.

Prezentă miercuri la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a avut loc ultimul termen al procesului Bica-Horia Simu, fosta șefă a DIICOT a fost întrebată de jurnaliști ce crede despre retragerea lui Coldea din SRI. "Apropo, i-am citit interviul, foarte profesionist scris. Îl aștept să vorbească. Eu consider că domnul Coldea, având în vedere câte persoane au discutat de domnia lui și ceea ce a făcut în doi ani de zile, ar fi trebuit să existe o verificare mult mai serioasă în ceea ce îl privește. (...) Eu mi-am exprimat de la început punctul de vedere: cu actuala orientare la nivelul DNA și cu doamna Kovesi acolo, niciodată domnul Coldea nu va păți nimic în această țară, indiferent ce va face", a spus Bica. Ea a reiterat faptul că dosarele în care a fost trimisă în judecată au plecat de la Florian Coldea și de la Laura Kovesi.

Înalta Curte de Casație și Justiție a repus pe rol dosarul în care Alina Bica și fostul șef al ANAF Șerban Pop au fost trimiși în judecată pentru corupție în legătură cu clasarea unui dosar în care era implicat omul de afaceri Horia Simu. Motivul reluării procesului a fost propunerea judecătorilor de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru care inculpații au fost trimiși în judecată de DNA. Astfel, pentru Alina Bica se propune schimbarea încadrării din infracțiunile de luare de mită și participație improprie sub forma determinării cu intenție la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de abuz în serviciu, în infracțiunea de favorizarea făptuitorului.

În cazul lui Horia Simu judecătorii propun schimbarea încadrării din infracțiunea de dare de mită, în infracțiunea de cumpărare de influență, iar pentru fostul șef al ANAF Șerban Pop — din complicitate la dare la mită, în infracțiunea de trafic de influență.

Alina Bica și fostul șef al ANAF Șerban Pop au fost trimiși în judecată de DNA în acest dosar în septembrie 2015.

Potrivit DNA, în anul 2014, Șerban Pop a primit de la Horia Simu suma totală de 230.000 euro (cash și sub forma a două contracte de consultanță judiciară), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT în scopul soluționării favorabile a unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri. O parte din acești bani ar fi ajuns la Alina Bica, prin intermediul lui Ionuț Mihăilescu, la acea dată consilierul ei.

"La 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror șef al DIICOT, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (denunțător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la Șerban Pop. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranșe, pe parcursul a opt luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop, pentru ca acesta să o remită în scopul menționat", susțin procurorii.

Conform DNA, în schimbul banilor primiți, Alina Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz și a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate în cauză, a acționat fără vinovăție), în scopul pronunțării unei soluții de clasare în dosarul în care se desfășurau acte de urmărire penală față de Simu, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

JUDECĂTORII AU RĂMAS ÎN PRONUNȚARE ÎN DOSARUL BICA-SIMU. ÎCCJ AR PUTEA SCHIMBA ÎNCADRAREA JURIDICĂ

Instanța supremă a amânat luarea unei decizii în dosarul în care fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, este acuzată că ar fi primit bani de la omul de afaceri Horia Simu, după ce la termenul de meircuri s-a luat în discuție schimarea încadrării juridice pentru inculpații din dosar.

Alina Bica ar putea primi o sentință pentru favorizarea făptuitorului și nu pentru luare de mită și participație improprie sub forma determinării cu intenție la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de abuz în serviciu, cum fusese încadrată inițial.

În același dosar, pentru Horia Simu ar putea fi schimbată încadrarea juridică din dare de mită în cumpărarea de influență, în timp ce pentru Pop Șerban s-ar putea schimba din complicitate la infracțiunea de dare de mită în trafic de influență.

Procurorul anticorupție s-a opus schimbării încadrării juridice, argumentând că s-ar "minimiza contribuția inculpatei la rezultatul final care i-a fost propus, clasarea cauzei penale". Procurorul a concluzionat că Alina Bica ar fi primit mită 17.500 de euro prin Ionuț Mihăilescu, fost consilier, pentru a interveni în clasarea unui dosar.



12